Vlada Republike Srpske uputila je jučer Sudu BiH tužbu protiv Federacije BiH zbog duga od raspodjele prihoda od indirektnih poreza u vrijednosti od 34.571.047,78 KM.

Tužba je podnesena radi naknade štete i odnosi se na period od jula 2017. do decembra 2018. godine, saopćila je Vlada RS.

Dugogodišnja trakavica

Vlada RS navodi da podnosi tužbu protiv FBiH radi naknade štete zbog neodobravanja nespornih prijedloga odluka o izračunu koeficijenata za raspodjelu indirektnih poreza u periodu od jula 2017. do decembra 2018. godine.

Tužili su i zbog prijedloga obračuna drugog privremenog poravnanja između entiteta za 2017. godinu.

– Zbog neusvajanja novih koeficijenata za raspodjelu sredstava, novac koji pripada RS, sliva se na račun FBiH – navedeno je u saopćenju Vlade RS.

Inače, trakavica u vezi s raspodijelom PDV-a traje već godinama. Vlada RS tvrdi da je samo u prva tri mjeseca ove godine pretrpjela štetu od skoro 20 miliona maraka zbog neraspodjele sredstava od PDV-a.

Ko je kriv

No, s druge strane, iz Vlade FBiH nezvanično nam je rečeno da je ova tužba neosnovana.

– Vlada RS u ovom slučaju ne može tužiti Federaciju nego Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje. Oni donose odluku o raspodjeli sredstava, ne Vlada FBiH – rečeno nam je jučer.

Šta je Novalić rekao za “Avaz” 

Premijer Fadil Novalić rekao je prošle sedmice u intervjuu za “Avaz” da je Ustavni sud BiH već jednom odbio tužbu.

– Tužba se ne može na takav način uopće provesti. Jedinstveni račun ne može biti napadnut. Sve bi bilo ugroženo, vraćanje kredita. S druge strane, već im je jedna tužba odbijena – rekao je Novalić.