Ovaj protestni skup je održan pod sloganom “Hajde da pokažemo da ovako više ne može”, a kojim je nadležnim vlastima poslana poruka da se reješenje problema aerozagađenja ne može i ne smije više odlagati.

“Zagađenje zraka je naša svakodnevnica s kojom se zapravo tek sada suočavamo na način da dobijamo neka osnovna shvatanja i poimanja šta to znači za nas i naše porodice. Večeras imamo komunikacijski izraz i poziv zajednice da se otvori dijalog o ovom problemu te da se o njemu počne javno diskutovati, a kako bismo vidjeli šta je realno sada moguće uraditi”, poručeno je večeras na protestnom okupljanju Tuzlaka.

Iako nadležni konstantno poručuju da poduzimaju korake u cilju rješavanja ovog problema, aerozagađenje je iz godine u godinu sve veći problem.

Pomenimo da prema zvaničnim informacijama, od ukupnog broja djece oboljele od malignih oboljenja koja se povezuju sa zagađenjem zraka, više od jedne trećine je iz Tuzle i TK.

U vrijeme protestnog okupljanja zrak u Tuzli je označen kao nezdrav, što znači da je moguća pojava pojačanih simptoma i intenziteta bolesti kod osoba s bolestima srca i disajnih organa, poput astme, a da se upravo to i dešava potvrđeno je iz UKC Tuzla koji navodi da ima povećan priliv pacijenata sa simptomima uzrokovanim pojačanim zagađenjem zraka.

Ljekari s tim u vezi apeluju da plućni i srčani bolesnici, trudnice, djeca i starije osobe trebaju smanjiti bilo kakve vanjske fizičke aktivnosti.

Autor: Dissident