Na prijedlog 12 zastupnika iz Socijaldemokratske partije (SDP), Pokreta demokratske akcije (PDA) i Naše stranke (NS) za srijedu, 29. januara ove godine u 11 sati zakazana je sjednica hitnog karaktera sa jednom tačkom dnevnog reda, a koja se odnosi na smjenu ministra unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona Sulejmana Brkića iz stranke Socijaldemokrati BiH.

Dvanaest zastupnika predsjedniku Skupštine TK Žarku Vujoviću u utorak su uputili zahtjev za sazivanje hitne sjednice, u petak, 24. januara ove godine u 14 sati, sa prijedlogom jedne tačke dnevnog reda. Međutim, iz objektivnih razloga sjednica za danas nije mogla biti zakazana.

“Zahtjev za sazivanje sjednice hitnog karaktera meni je poslan u utorak u 16 sati, ali sam ga dobio u srijedu ujutro. Kolegij nisam mogao zakazati za četvrtak jer sam skupa sa kolegama Borisom Krešićem (zamjenikom predsjedavajućeg Skupštine TK, op.a.) i Dževadom Hadžićem (predsjednikom Kluba zastupnika SDP-a, op.a.), zastupnik u Domu naroda Parlamenta FBiH na kojem smo bili jučer. Jedini slobodan termin je bio danas te smo zakazali i održali kolegij. Demokratskim putem smo dogovorili da sjednicu Skupštine TK hitnog karaktera održimo u srijedu u 11 sati”, potvrdio je Vujović za Klix.ba.

U svom obrazloženju zahtjeva za sazivanje sjednice zastupnici su naveli da traže smjenu ministra unutrašnjih poslova TK, zbog politički zasnovanih motiva za smjenu direktora Uprave policije TK, zatim spornog postupka u vezi s imenovanjem članova novog Nezavisnog odbora, kao i ranije najavljene izmjene Zakona o unutrašnjim poslovima TK koje bi omogućile direktan utjecaj politike na rad policije, što je suprotno stavovima OHR-a i Ambasade SAD-a.

Zahtjev za sazivanje sjednice Skupštine TK hitnog karaktera potpisali su Dževad Hadžić, Azra Okić, Mirela Memić, Jakub Suljkanović, Azra Rahmanović, Jasmina Lugavić, Alen Karić, Sead Gazibegović, Amila Hodžić, Slađan Ilić, Selim Bešlagić i Vedrana Petrović.

Inače, sve je poteklo od Kantonalnog odbora SDP-a u Tuzli koji je donio zaključak te zadužio Klub zastupnika u Skupštini TK da sačini inicijativu za pokretanje smjene kantonalnog ministra unutrašnjih poslova.

S druge strane, Brkić je ranije u razgovoru za Klix.ba negirao sve optužbe koje mu stavljaju na teret, kazavši da Vlada TK radi na depolitizaciji policije.

Istakao je da je ponosan što je Klub zastupnika SDP-a pokrenuo inicijativu za njegovu smjenu jer je to, kako je tada naveo, pokazalo da se nalazi na pravom putu, a da Vlada TK u fokus svog rada stavlja građane i državu kojima je na raspolaganju.

“Hvala SDP-u, onakvom kakav jeste i koji se podredio Mirsadu Kukiću, što pokreće moju smjenu. Bilo bi me sramota da to pokrene jedan od 19 heroja koji su u skupštinskoj većini jer bih se tada zamislio da li sam onaj čovjek koji je sebe gradio od rođenja do danas”, potcrtao je Brkić u ranijem razgovoru za Klix.ba.