Američki sistem protivvazdušne odbrane u Saudijskoj Arabiji nije uspeo da odbije napad dronovima na naftna postrojenja jer nije imao dobre parametre, navodi se.

Ovo je zjavio je visoko pozicionirani izvor iz ruskog Ministarstva odbrane, prenosi Sputnjik..

Samim tim, kako je rekao, PVO sistemi “Edžis” i “Patriot”, budući da nisu uspeli da odbrane masovni vazdušni napad, nisu u skladu sa karakteristikama tog oružja kakve su deklarisane.

“Opravdanja državnog sekretara SAD Majka Pompea da sistemi PVO u pojedinim situacijama rade sa ‘promenljivim uspehom’, moguće je prihvatiti samo ako se radi o jednom kompleksu ‘Patriota’ koji pokriva određeni objekat. Međutim, u Saudijskoj Arabiji je zahvaljujući Americi postavljena moćna grupacija koja pokriva široko polje dejstva“, pojasnio je on.

Neimenovani zvaničnik iz ruskog vojnog resora je precizirao da severnu granicu Saudijske Arabije pokriva 88 lansirnih stanica “Patriot”, od kojih 36 modifikacija PAC-2 i još 52 najnovija PAC-3, a pored toga, u blizini obala te zemlje se nalaze još tri američka razarača koji na sebi imaju sisteme “Edžis” naoruažnih raketama SM-2.

“Postavlja se pitanje kako je tako jaka protivvazdušna odbrana prustila desetine dronova i krstarećih raketa da prođu. Za to može biti samo jedno objašnjenje: široko hvaljenim američkim sistemima Patriot i Aegis nedostaju zvanično proglašeni parametri”, istakao je izvor.

“Razlog je samo jedan. Ovi sistemi ne odgovaraju karakteristikama koje su deklarisane, nisu dovoljno efikasni protiv vazdušnih ciljeva malog gabarita, a pogotovu kada je reč o masovnom napadu”, dodao je.

Podsetimo, prethodno je Pompeo rekao da nije iznenađen što saudijski sistemi za protivvazdušnu odbranu, uključujući i američke protivraketne sisteme “Patriot”, nisu uspeli da odbiju raketni napad na naftna polja jer oni rade sa “promenljivim uspehom”.