Direktor Kazneno-popravnog zavoda Sarajevo Faruk Zubčević objasnio je proceduru, napominjući da se osuđenik sa zahtjevom za odobravanje plaćanja slobode obraća postupajućem sudu.

“Zakonodavstvom u Federaciji BiH je omogućeno osuđenicima, kojima je izrečena kazna zatvora do godine, da kupe slobodu. Samo sud može odlučiti da li će osuđeniku dozvoliti da ‘novcem isplati svoju kaznu’. Uz potencijalno odobrenje sud šalje sabranu cijenu kazne”, kazao je Zubčević.

Nakon što je Amar Hodžić, poznatiji kao Buba Corelli, osuđen na godinu zatvora zbog krivičnog djela neovlaštena proizvodnja i trgovina narkoticima, postavlja se pitanje da li će platiti kaznu ili će ići u zatvor.

Amar Hodžić se već nalazio u pritvoru od juna 2015. do februara 2016. godine i u izrečenu kaznu zatvora uračunat će mu se vrijeme provedeno u pritvoru.

Podsjećamo, protiv Amara Hadžića i Almira Bozalije Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu podiglo je optužnicu 2015. godine, kojom je obuhvaćeno još 11 osoba.

Uhapšeni su nakon tromjesečne istrage protiv organizovane grupe koja se bavila neovlaštenom proizvodnjom i stavljanjem u promet opojnih droga.