Najveći broj parlamentaraca koji imaju imovinu vredniju od milion KM trenutno obnaša dužnost zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH. Među njima je i zastupnik PDA Azmir Husić čija imovina se procjenjuje na nevjerovatnih 59 miliona i 990 hiljada KM. Husić je ujedno i najbogatiji bosanskohercegovački političar.

Zastupnik SDA u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Suad Kaknjo posjeduje imovinu vrijednosti 11 miliona i 52 hiljade KM, samostalni zastupnik Elmedin Voloder imovinu u vrijednosti 8 miliona i 700 hiljada KM, a samostalni zastupnik Eldin Vrače imovinu u vrijednosti 7 miliona i 990 hiljada KM.

Nešto manje “teški” su federalni zastupnici Mujo Hasić iz SDP-a (5 miliona i 642 hiljade KM), nezavisni zastupnik i bivši SDP-ovac Mile Atlagić (4 miliona i 770 hiljada KM) i Hamdija Abdić iz SDA (2 miliona i 10 hiljada KM). Imovinu vredniju od milion KM imaju i dva delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH i to Senad Ahmetović iz SBB-a (milion i 55 hiljada KM) i delegat A-SDA Ramo Isak (milion i 7 hiljada KM).

U Vijeću naroda RS-a nijedan delegat nema imovinu čija vrijednost premašuje milion KM. Situacija je drugačija u Narodnoj skupštini RS-a pa tako Milan Radović iz DNS-a posjeduje imovinu vrijednu 10 miliona i 693 hiljade KM, Miladin Stanić iz SDS-a imovinu vrijednu 6 miliona i 650 hiljada KM, a Perica Bundalo iz PDP-a imovinu vrijednu 3 miliona i 63 hiljade KM.

Na listi entitetskih zastupnika čija imovina ne prelazi vrijednost od dva miliona KM nalaze se Željko Babić iz SDS-a (milion i 408 hiljada KM), Gordana Tešanović iz SNSD-a (milion i 124 hiljade KM) i Vlado Đajić iz SNSD-a (milion i 10 hiljada KM).

Ko su najbogatiji političari u Parlamentu BiH

Među državnim zakonodavcima, prema podacima koje su unijeli u svoje imovinske kartone, a koje je jučer objavila Centralna izborna komisija (CIK) BiH, ukupno je pet zastupnika i delegata s prijavljenom imovinom u vrijednosti višoj od milion KM.

Tako je u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH “najteži” Vojin Mitrović iz SNSD-a (4 miliona i 100 hiljada KM), a slijede ga zastupnik u Klubu DF-a i bivši SDP-ovac Enver Bijedić (milion i 410 hiljada KM) te aktuelna SDP-ova zastupnica Nada Mladina (milion i 47 hiljada KM).

U Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, koji ima 15 članova, najviše imovine imaju delegat i predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić (4 miliona i 922 hiljade KM) i delegat SNSD-a Nikola Špirić (milion i 100 hiljada KM).

Kompletne podatke o imovini bosanskohercegovačkih parlamentaraca možete pogledati ovdje.