Neki dan je u Tuzli održana osnivačka skupština još jednog političkog subjekta – Socijaldemokrati Bosne i Hercegovine (SDBiH).

Svačije je pravo, shodno Ustavu i Zakonu, da se politički organizuje i udružuje, ali… u konkretnom slučaju, koliko ovo pravo jednih šteti pravima drugih. Da bi odgovorili na to pitanje, ukratko ćemo analizirati koje persone stoje iza ideje o ovoj novoj političkoj stranci, i naravno – koji su im motivi.

Da li ovoj državi treba još političkih stranaka – i kavih?

Bosna I Hercegovina je, kako već svi znamo, budžetski raj za prekobrojne političke subjekte, koji puno pričaju, malo rade, a najviše uzimaju. Godine 2018. je utvrđeno da je BiH evropski rekorder sa više od 150 političkih partija. Pošto smo svi sa planete Zemlje a ne vanzemaljci, svi znamo i vidimo rezultate rada ovolikog broja partija: nepotizam, korupcija, pljačkaška privatizacija, uništena privreda itd. Istovremeno slušamo od naših političkih predstavnika i “zaštitnika (a)nacionalnih interesa”, kako se oni bore za naše opšte dobro, pa nas tako na oči lažu da nam rastu plate, BDP i upšte, bezočno nas lažu kako svakog dana u svakom pogledu sve više napredujemo.

Sigurno da ima i poštenih ljudi u političkim subjektima, pa možda i poneka partija koja bar donekle iskreno misli da je dobrobit građana jednaka dobrobiti države. Ali, interes javnosti nije da analiziramo takve, već da javno upozoravamo na društveno štetne pojave,  da ukažemo koji to “ljubitelji građanskih prava” dvolično podmeću vlastite interese kao rad za opšte dobro. Kave nam stranke trebaju, a kave ne?

Ko je “udarni ešalon”SDBiH?

Helem, među “ljubiteljima građanskih prava”, Socijaldemokrati Bosne i Hercegovine su “novi kolač” koji traži vaše glasove već na sljedećim izborima (ovih su vas prevarili jer ste za njih gasali na listama drugih političkih stranaka). Ko je “udarni ešalon”SDBiH? I šta to znači za budućnost građana prvo Tuzle I TK pa onda i šire?

Prvi, Enver Bijedić.

Po čemu je poznat Bijedić? Osim što je manje poznat po tome da je tokom agresije na BiH, u konvoju tuzlanskog spasa (u vrijeme blokade od strane HVO – op.a.) švercovao cigarete (od kojih je preprodajom na crno 1994. Kupio sebi Mercedesa “Genšera”, i to za karton “miletovog” Ronhilla dok su borci gubili živote I ekstremitete), Bijedić je najpoznatiji po aferi prevarenih građana SPO 15. maj iz Tuzle.

 

 

Naime, prevareni kupci stanova (još nisu ušli u posjed istih – op.a.) i dan danas optužuju (javno – op.a.) da je Enver Bijedić kao direktor tuzlanske Direkcije za izgradnju donio štetne odluke, te sam izabrao ortake za buduću gradnju (GIPROM kojeg se takođe od strane prevarenih građana tereti za prevaru – op.a.), što je sve zajedno rezultiralo pljačkom koja je još bez sudskog epiloga. Što li?

Nadalje, Bijedić poznat i po svom mandatu na mjestu ministra prometa i komunikacije FBiH. Da li je potrebno posebno obrazlagati u kakvom stanju su nam komunikacije, i željeznica i drumski saobraćaj, ili je dovoljno reći da je navedeno rezultat “mandatiranja” i Envera Bijedića? Možda samo da podsjetimo kako nam je pompezno najavaljivao supermoderne Talgo vozove, od koji ne bi nikad ništa. Istina bilo je nešto: Za nabavku devet talgo garnitura za ŽFBiH potpisan je kreditni ugovor s Vladom Španije vrijedan 66,7 miliona eura (Prvi talgo vozovi su u BiH došli 2010. Godine) – i od tada su ostali “parkirani” u hangarima i na prugama ŽFBiH. Enver bezbeli nije imao “pinku” od toga?

Takođe, Enver Bijedić je poznat i po tome što je jedan od rijetkih socijaldemokrata (bar on sebe tako deklariše – op.a.) koji je učinio sve moguće i nemoguće da socijaldemokratija uđe u vlast sa nacionalnim strankama. Treba li ponovo prepričavati kako je Bijedić sa mjesta predsjednika KO SDP Tuzla lobirao da se uđe u vlast sa SDA (što ga jena kraju koštalo I “otkaza” u stranci)!? Zar tome nije dokaz da Bijedić zajedno sa par odbjeglih poslanika (koji su dobili mandate kao kandiati SDP-a) čini novu vlast predvođenu sa SDA (Mr. geodezije Sulejman Brkić (prebjeg iz SDP) novi je ministar unutrašnjih poslova, dok je Mustafa Šakić (prebjeg iz SDP), inače dipl. ekonomista izabran za ministra poljoprivrede)!? A pričali su (takva im bila I izborna platfroma – op.a) kako nikada ne bi sa nacionalnim strankama!?

Mirko I Slavko u službi mrskog kapitalizma

Po čemu znamo Edina Delića?

Mirko i Slavko, sjeća li se još poneko tog partizanskog stripa? U jednoj od epizoda Slavko javlja žurno Mirku: “Mirko, pazi metak”. Na to će Mirko: “Hvala Slavko, spasio mi život. Tog partizanskog šund stripa već odavno nema, ali imamo i dalje “partizanski šund” koji nikome ne spašava život. Naprotiv! Dodatno nas ugrožavaju.

 

Edin Delić nije bio prvo u partizanima. On je prvo bio u SDA. Poslije toga, promijenio je još političkih subjekata… sve ukupno sedam. Prije nego će doći na poziciju da saučestvuje u formiranju SDBiH, drug Eda je sa svojim drugarima iz SDP takođe poručivao da ne bi nikada sa nacionalnim strankama (to je poručiovao i program Komuističke partije u kojoj je drug Eda bio zajedno sa svojim drugom prof. Zlatanom Begićem, takođe u javnosti poznatom po nedosljednosti i mijenjanju političkih dresova – op.a.). Na stranu što je već bio u jednoj, sada je ponovo u vlasti – sa tom istom, sa SDA. Ne smeta mu što je prije zadnjeg “preleta” zajedno sa svojim stranačkim kolegama upozoravao narod da su nacionalisti isto što i: “pazi Mirko metak”.

Dakle, najpoznatiji rezultati Edina Delića su rekordi u mijenjanju političkih dresova…. S desna ulijevo, pa opet u desno (Prije SD BiH, Edin Delić je bio član SDA, LDS-a, Narodne stranke Radom za boljitak, Naše stranke,Komunističke partije, SDP-a…).

“Mi Tuzlu  vidimo kao kolijevku socijaldemokratije,  mislimo da Tuzla zaslužuje da bude pitana u procesu stvaranja socijalno odgovorne demokratske BiH. Naš stav je da se interesi države, ekonomije, zapošljavanja, mladih ne smiju podrediti bilo kakavom ideološkom opredjeljenju – rekao je Edin Delić prilikom osnivanja nove stranke. Ova izjava puno govori:

Kao prvo, očito je ukradena politička mantra PDA koji su prvi krenuli sa pričom da je Tuzla pastorče Sarajeva iI da se u državi nepravedno raspodjeljuju prihodi (kako kaže I stara izreka “Tuzla radi Sarajevo se gradi” – op.a.)

Drugo, očito je da je u ovoj izjavi sadržan i pokušaj pravdanja – zašto se sjedi u istoj vlasti sa SDA (“Naš stav je da se interesi države, ekonomije, zapošljavanja, mladih ne smiju podrediti bilo kakavom ideološkom opredjeljenju”… čime se očito aludira na SDP-ov krut stav da ne ide sa nacionalnim strankama u vlast). Pošto nisu uspjeli u planu da SDP uvedu u vlast sa SDA, naši Mirko I Slavko su skinuli partizanske uniforme i obukli neke nove, formiranjem SD BiH. A osim toga, kako bi Delić mogao I imati bilo kakvo “ideološko opredjeljenje”, kad je čovjek rekorder po promjeni političkih dresova i ideja koje oni navodno predstavljaju!?

Jao si ga Tuzli…

Uzevši sve u obzir, teško Tuzli i Tuzlacima pa i šire, sa ovakvim moralnim gromadama kakvi su Bijedić i Delić. Nova stranka je tek formirana pa je nije moguće kritikovati obzirom da još ništa nije uradila.

Ali rezultati naših “Mirka i Slavka” nas upozoravaju – nije “pazi metak”, nego “pazi SD BiH”, tj. pazi eto drugova Enke i Eda, jer… očito da nova stranka, po našem mišljenju, nije formirana da bi se stabilizovala ekonomija i riješila politička kriza, već kako bi Bijedić I Delić I dalje “gurali” sopstvene I interese SDA. A “narod zna” da je i nakon “još 10 najtežih godina sa vama” rezultat kriminalna država, zvijezda crnih statistika. Zar su ih nisu džaba nazvali”zelena ljevica”!?

Mi mislimo da Tuzla zaslužuje bolje od SD BiH, sudeći po njenim osnivačima.

Autor: Dissident