Kada se jedan, ne tako obrazovan ali mudar čovjekk, našao u društvu vvjerskih i političkih autoriteta iz BiH, nakon duže rasprave rekao je: “Ne miješajte vjeru i politiku, pokvariće te i jedno i drugo”.

Kako vrijeme odmiče, sve više smo svjedoci da su tu uistinu bile mudre riječi, koje su se na žalost reflektovale na cjelokupnu situaciju u BiH.

Kada političari zauzmu medijski prostor koji plaćaju poreski obveznici, na tom prostoru između političara “sijevaju varnice” – onda to dođe kao normalna pojava na ovim prostorima, jer u politici je sve dozvoljeno.

Međutim

Međutim, kada vjerski službenici, ljudi koji se Bogom kunu, započnu svoj obračun, e onda je to istinski dokaz “morala i atoriteta” onih koji se predstavnicima ove ili one religije i vjere predstavljaju. Kako se na Saboru IZ BiH kao kandidat za reisa-ul-ulemu pojavio Muamer ef. Zukorlić,  obračuni u ovoj instituciji, kao i u institucijama koje kontroliše ova institucija (a to je politički poligon BiH), gotovo godinu dana ne prestaju.

Padaju teške riječi i teške optužbe jednih protiv drugih, što je istina ili kleveta u zavisnosti ko je tumači, ali su takvi obračuni, što se sa sigurnošću tvrditi može – po Šerijatu zabranjeni. Da li su šerijatska pravila “političkom ili šerijatskom fetvom” zamrznuta dok se ovaj obračun ne završi, najbolje govore prilozi u emisiji Mreža FTV-a od 20. Januara 2020. godine.

Kako bi diskreditovali Zukorlića i opravdali Komšića zbog napada na Konakovića u vezi Zukorlića a u interesu Nenadića, uz pomoć Softića i Izetbegovića, u toj emisiji saslušasmo i Seada ef. Nasufovića reis-ul-ulemu iz Srbije

Image result for Sead ef.Nasufović -Reis-ul-ulema IZ Srbije

Sead ef.Nasufović -Reis-ul-ulema IZ Srbije

“Mi kada vidimo situaciju da jedan vjerski službenik želi još nešto osim vjerski službenik, mi tda dolazimo do jedne teške dvoličnosti koja je nerješiva”

 

Ovim riječima, između ostalog, Resi-ul-ulema iz Srbije imao je namjeru da u interesu IZ BiH i politike koja je integrisana sa ovom institucijom diskredituje Muamera ef. Zukorlića, poentirajući činjenicu da se radi o političaru, odnosno poslaniku u Narodnoj skupštini Republike Srbije, što je praktično nedopustivo, te da na taj način kao vjerski autoritet da konačnu riječ o ljudima poput Muamera ef. Zukorlića.

‘Tobe jarabi’

Međutim, Sead ef. Nasufović je zaboravio da i u BiH imamo “vjerskog i političkog dvojnika” Muamera Zukorlića, a to je “konstanta” u državnom budžetu, budžetu IZ BiH i političkoj partiji SDA – Safet ef. Softić koji je potpredsjednik SDA BiH, predsjednik Sabora IZ BiH i poslanik u Parlamentarnoj skupštini BiH (nadmašio Zukorlića op.a) a koji je, za što postoje osnovi sumnje, glavni akter pomenutog priloga jer je kao osnovna spona sa DF-om i Željkom Komšićem trebao opravdati istog zbog napada na Konakovića u vezi Zukorlića, istučići kao svoj najveći uspjeh dogovor oko Nenadića, što se kod bošnjačkog glasačkog tijela nije prihvatilo kao Komšićeva “građanska opcija”.

Ono što je sigurno, i jedan i drugi, i Zukorlić i Softić su “u ime države, politike i Boga, dobro zbrinuli sebe i najbližnjeg svoga”, na šta bi pravi vjernici regovali sa “tobe jarabi”.