Ako su građani BiH i bili politički nepismeni, to svakako više nisu. Slab odziv od izbora do izbora ne ukazuje samo na eventualni nedostatak političke svijesti (podsjetimo na sveprisutnu kritiku onih koji ne žele izaći na izbore – op.a), već ukazuje i na razočaranost u politički milje koji umjesto dosljednosti nekoj ideji nudi političku nedosljednost.

Kao školski primjer političke nedosljednosti (a samim tim i izdaje birača) može poslužiti DF. Od ulaska u neprincipijelnu koaliciju sa SDA (protuprirodni politički brak desnice i tzv ljevice je, koliko nedosljedna, toliko i šizofrena politička ideja – op.a) postalo je nedvojbeno jasno da DF nema političku ili idejnu dosljednost, već da ga krasi dezorjentiranost i glad za vlašću i uhljebljenjem svojih kadrova na dobro plaćene funkcije.

To potvrđuju i aktuelni unutarstranački sukobi u DF-u, gdje se trenutno odvija utakmica između političkog vrha DF-a sa jedne strane, a koji imaju saveznika u „sarajevskoj struji“ DF-a u TK, te sa druge strane, pojedinaca u DF-u koji se suprotstavljaju unutarstranačkoj politici koja nalaže da su gradski odbori stranke samo fomralitet, a da se sve bitne odluke donose u „vezirovom konaku“ (u Sarajevu – op.a). DF je po svemu sudeći postao pomoćni pribor smješten u prikolicu koju za „vlastite potrebe“ prikači i voza SDA. Dakle, umjesto da čvrsto drže volan socijaldemokratske ljevice, DF sve više liči na rezervnu gumu, trokut, svjećice i bandažni zavoj za potrebe kada desnici zatreba „pomoć na putu“, „narod zna“ kojem.

Mantra omalovažavanja mišljenja svih koji nisu za dominaciju Kantona Sarajevo

SDA-ova mantra ignorisanja i omalovažavanja mišljenja svih koji nisu za dominaciju Kantona Sarajevo, očito je aktivna i u redovima DF.

Evo i kako

Image result for komšić

Kako saznaje Tuzlanska Republika, u nemogućnosti da nametne volju iz Sarajeva na sve opštinske ogranke DF-a u TK , po ugledu na recept koji je već primjenjivao SDA, određen broj funkcionera DF-a iz TK je zatražio da „vezirov konak“ iz Sarajeva uvede vanredne mjere u DF TK. Konkretno, želi se anulirati uticaj pojedinaca iz DF TK, gdje se ovi putem svojih opštinskih ogranaka protive kadroviranju iz Sarajeva.

Tako je prosarajevska struja DF-a uputila zvanični dokument „vezirovom konaku“ da se riješi navedeni problem – a problem ima i svoje ime, Mahir Mešalić. Da je Mešalić problem potvrđuje i činjenica da se na njega u jednom od svojih dopisa žali i Bahrudin Šarić predsjednik GO DF Tuzla, gdje kaže: „pitanje je, kako se može urušavati (ne)rad Kantonalnog odbora DF TK od strane bilo koga, kada isti ne funkcioniše i nije bio sazvan od 30.06.2019. god (6 mjeseci). Ono što smeta GO DF Tuzla jeste nepotizam i nestatutarna imenovanja ljudi iz Tuzle na izvršne funkcije od strane šefa Kluba Mahira Mešalića“. Šarić takođe potvrđuje dubinu raskola unutar DF kada u svom dopisu „Centrali“ pominje da se: „.. na 18. Elektronskoj sjednici glasalo o Zahtjevu za raspuštanje i uvođenje povjereništava“.

Kako DF misli riješiti „problem zvani Mahir Mešalić“

Kada bi Mešalić bio samo stranački funkcioner na na nivou gradskog odbora, lako bi bilo riještiti problem – smjenom. Međutim, Mahir Mešalić je teže „rješiv“ jer nosi mandat izabranog zvaničnika i ujedno je predsjednik Kluba DF u Skupštini TK. Dakle, ne ostaje se DF-u bez mandata.

Da bi se ovaj nastali problem za DF riješio „mirnim putem“, neko se dosjetio da se Mešaliću ponudi mjesto savjetnika Željka Komšića. Na prvu, ova ponuda izgleda kao unapređenje, ali iza nje se za Mešalića krije zamka. Ako prihvati da bude savjetnik Komšića, Mešalić će morati da se preseli u sarajevo i napusti manadat izabranog poslanika kao i mjesto šefa Kluba DF u Skupštini TK. Ako prihvati ovu ponudu, svakom ko ima iole iskustva sa politikom je jasno – Mešalić postaje politički mrtvac kojeg je poslije lako smijeniti sa bilo koje funkcije. Čak i ako ne bi bio poslije smijenjen, Mešalić ostaje bez stvarnog političkog uticaja, a samim tim DF dobija otvoren prostor za nastavak politike koja ne znači provođenje ideje ljevice, već političku trgovinu koju zagovaraju i primjenjuju oni koji već sjede po skupštinama.

Da li će Mahir Mešalić pristati da postane politički mrtvac? Da li će DF više koštati nedosljednost ili dezorjentiranost? Ko je najslabija karika koja će DF u konačnici potpuno dovesti pod uticaj SDA? Da li će loše vođenje politike na nivou TK platiti GO DF Tuzla? Sve su to pitanja na koja bi odgovor mogao dati upravo rasplet „slučaja Mešalić“

Zahtjev za poduzimanje mjera

Dissident