Odlukom 50 zastupnika u Narodnoj skupštini RS-a jučer je smijenjen njen potpredsjednik Senad Bratić (SDA). Ovakva odluka uslijedila je kao odgovor na deklaraciju koju je u subotu usvojio Kongres SDA.

Ime Senada Bratića spominjano je u kontekstu političkih dogovora SDA i SNSD-a nakon prošlogodišnjih izbora. Opozicione političke stranke su krajem 2018. godine žestoko kritikovale SDA zbog dizanja ruku zastupnika SDA u NSRS-u za izbor SNSD-ovih delegata u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

SDA se tada pravdala kako oni ni na koji način nisu mogli spriječiti da u državni organ zakonodavne vlasti uđu četiri delegata iz SNSD-a, ali da su u zamjenu za podršku njihovim delegatima dobili mjesto potpredsjednika NSRS-a.

“Sa ili bez glasova četiri zastupnika Koalicije zajedno za BiH rezultat bi bio isti. SNSD bi dobio četiri delegata, a Mladen Ivanić ne bi prošao ni da smo ga mi podržali. To zna svako ko prati odnose unutar NSRS-a. Da smo glasali kako nam dušebrižnici savjetuju, jedini rezultat bi bio da bi Bošnjaci izgubili mjesto potpredsjednika. Ivanić svejedno ne bi prošao, SNSD koji ima mnogo veću većinu u NSRS-u nego u prošlom mandatu bi drugačijim rasporedom delegirao ponovo četiri delegata u Dom naroda, a umjesto Senada Bratića u rukovodstvo skupštine bi bio izabran Denis Šulić iz SNSD-a. Mi smo, dakle, mogli samo da izaberemo SNSD-ovog potpredsjednika skupštine umjesto SDA-ovog, a ne znam što bismo to radili”, kazao je 6. decembra 2018. godine potpredsjednik SDA i šef kluba zastupnika Koalicije Zajedno za BiH Edin Ramić.

Samo nekoliko mjeseci poslije, Dodikovom voljom, SDA je ostala bez mjesta potpredsjednika NSRS-a, dok je Dušanka Majkić i dalje ostala na poziciji delegatkinje u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH. Pored Majkić, SDA je glasala i za izbor Lazara Prodanovića, Nikole Špirića i Sredoja Novića u Dom naroda PSBiH.

SNSD je šta više odlučio da na poziciju potpredsjednika NSRS predlože Denisa Šulić iz SNSD-a, a koji je u entitetski organ zakonodavne vlasti izabran kao Bošnjak.

Ovo na najbolji način pokazuje kakvi su odnosi partnera u vlasti. SNSD je i ranije u nekoliko navrata znao izigrati političke partnere zbog čega se od ove stranke traži da prije uspostave Vijeća ministara BiH pošalje ANP u sjedište NATO-a. Naime, niko se ne bi iznenadio da Milorad Dodik deklarativno pristane na slanje ANP-a, a da nakon zauzimanja pozicija u Vijeću ministara BiH zauzme i u potpunosti drugačiji stav.