Zbog lošeg finansijskog stanja u pet javnih ustanova i preduzeća u Tuzlanskom kantonu tamošnji ogranak Demokratske fronte uputio je zahtjev za sazivanje tematske sjednice Kantonalne skupštine, za vrijeme koje bi, prema njihovoj inicijativi, građani i nadležne institucije trebali biti transparentno i pravilno informisani o zatečenom stanju.

Na loše finansijsko stanje koje je nastalo u ranijim sazivima vlasti ukazao je predsjednik Kluba zastupnika DF-a u Skupštini TK Mahir Mešalić koji skupa sa ostalim članovima kluba očekuje da na tematskoj sjednici budu jasno istaknuti i odgovorni za nastalu situaciju, uz predlaganje načina sanacije nastale štete.

Zahtjev DF-a za sazivanje tematske sjednice Skupštine TKZahtjev DF-a za sazivanje tematske sjednice Skupštine TK

Iz Demokratske fronte navode da u Univerzitetsko-kliničkom centru u Tuzli dug iznosi više od 46 miliona KM, u Javnom preduzeću Šume TK d.d. Kladanj on je okvirno 21 milion KM, a u Zavodu zdravstvenog osiguranja (ZZO) TK samo u devet mjeseci prošle godine on iznosi 890.000 KM.

Prema tvrdnjama Mešalića, ništa bolje stanje nije ni u Općoj bolnici “Dr. Mustafa Beganović” Gračanica koja sa dugom prema dobavljačima od 631.350 KM i kreditna zaduženja od 683.676 KM ima ukupna dugovanja od 1.315.026 KM, dok je 13.580.000 maraka dug Univerziteta u Tuzli po neuplaćenim porezima.

“Građani transparentno moraju saznati za sva dugovanja javnih ustanova i preduzeća u TK i jednom se mora podvući crta. Aktuelna Vlada Tuzlanskog kantona mora krenuti u hitnu sanaciju i sprečavanje propadanja svih institucija i preduzeća, što im prijeti ukoliko se trenutno stanje ne promijeni, odnosno ukoliko se ne počne voditi domaćinski odnos”, kazao je Mešalić za Klix.ba.

Kao jedan od glavnih razloga za nastanak dugovanja u navedenim ustanovama i preduzećima tuzlanske regije Mešalić vidi u ranijem prekomjernom zapošljavanju kadrova, uglavnom stranačkim putevima.

“Mi smo imali stranačka zapošljavanja unutar institucija skoro dvije i po decenije i to je, nažalost postala ustaljena praksa koju je prijeko potrebno zaustaviti. Naprimjer u Šumama TK uvijek pred izbore sklapali su se ugovori o djelu sa osobama, kako bi se kupovala boračka tijela. Zbog toga se ovo javno preduzeće nalazi 21 milion maraka u minusu”, istaknuo je Mešalić.

Prema zahtjevu Demokratske fronte, tematska sjednica Kantonalne skupštine u Tuzli bi trebala biti održana 5. marta ove godine, a uz insistiranje na kreiranju hitnog programa mjera za sanaciju finansijskih problema, iz ove stranke od aktuelne Vlade TK zatražit će i sankcionisanje odgovornih osoba.