Nakon što su u velikoj akciji izvedenoj u jednom tuzlanskom naselju sa subote na nedjelju istražitelji zaplijenili skoro 20 kilograma spida i oko 8.000 tableta ekstazija, ekskluzivno otkrivamo detalje ove opsežne akcije.

Kosio travu

Naime, kako nam je otkrio izvor blizak istrazi, paketi s drogom otkriveni su u blizini jedne vikendice. Muškarac koji je navodno kosio travu u blizini objekta ih je primijetio, da bi, kako je otkrio naš izvor, jedan otvorio i vidio sadržaj.

Nakon toga je, kako saznajemo, pozvao policiju, a inspektori Odjela za droge su preuzeli slučaj.

U ponedjeljak navečer istražitelji su otišli do vikendice nadajući se da će neko doći po pošiljku.

Dobio poruku

U tom momentu dobili su obavještenje da je muškarac koji je prijavio slučaj dobio prijetnje smrću. Kako nam je prenio policijski izvor, radi se o porukama koje je muškarac dobio, a u kojima se spominje da, ako progovori, on i članovi njegove porodice mogu biti ubijeni. Istražitelji provjeravaju je li muškarac koji je prijavio slučaj eventualno umiješan u krijumčarenje droge.

Policajci tragaju za osobom koja je prijetila, a radi se na otkrivanju lokacije signala odakle je poruka poslana.

Za sada nije poznato koliko osumnjičenih je umiješano u ovaj slučaj te koje je porijeklo droge te za koje tržište je bila namijenjena.

Specijalci na terenu

U opsežnoj akciji koja je, kako saznajemo, još u toku učestvuje je i Specijalna jedinica MUP-a TK. Na licu mjesta su izuzeti i tragovi koji su poslani na vještačenje.

U MUP-u Tuzlanskog kantona održana je pres-konferencija u kojoj su prezentirani detalji velike akcije u kojoj je zaplijenjena velika količina narkotika.

Droga je pronađena u plastičnom buretu koje je bilo zakopano u zemlji.

– Policajci Odjela za suzbijanje zloupotrebe opojnih droga su 14. i 15. septembra izvršili određene pretrese na području grada Tuzla, tačnije u naselju Bare. Tokom pretresa su pronađene 7.324 tablete, za koje se naknadnim vještačenjem utvrdilo da se radi o ekstaziju, te 5.637 grama praškaste materije, za koju se, također, naknadnim vještačenjem utvrdilo da se radi o spidu.

Pronađena su i 22 vakuum pakovanja s bijelom praškastom materijom oko 11,3 kilograma, za koju se naknadnim vještačenjem utvrdilo da se radi o spidu. Pronađeno je i 429 ostalih predmeta, o kojima je u toku dokumentiranje. Tržišna vrijednost droge koja je zaplijenjena u ovoj akciji iznosi oko 600.000 KM – rekao je Dževad Korman, direktor Uprave policije, koji je potvrdio da je u akciji uhapšena jedna osoba.