„Sve ono što je urađeno oko uspostavljanja ove koalicije sad dolazi na naplatu. Kad je sklopljena koalicija i formirana vlada, ja sam kazao da je to privatna vlada nekoliko osoba, tad sam javno prozvao Hodžića, vlasnika firme H&H iz Živinica“, izjavio je za Oslobođenje Bego Gutić već bivši šef Kluba SDA u Skupštini Tuzalnskog Kantona.

Od izborne pobjede SDP-a u Tuzli, odnosno izbornog poraza SDA, ime Envera Bijedića, nije silazilo sa naslovnica medija. Sve se završilo tako da je nastao raskol u SDP-u, a da je ipak SDA dobila premijera.

Izgledalo je da je Nermin Nikšić, kao predsjednik SDP-a, dobio nekoliko teških udaraca, a SDP potres kojeg još uvijek nije sanirao. Iza svega, bar tako je djelovalo, stajao je moćni lider „najmoćnije bošnjačke stranke“ Bakir Izetbegović koji je time demonstrirao svoju osvetu Nikšiću zbog toga što je odbio ponuđenu ruku za koaliranje. Mnogi su sažalijevali Nikšića smatrajući da su ga njegove tadašnje kolege, kao lideri opozicionih stranaka, Željko Komšić i Fahrudin Radončić nasamarili ulaskom u koaliciju sa SDA.

Da bi dokazao svoju superiornost nad Nikšićem koji je odbio pokoriti mu se, Izetbegović je angažirao i bivše lidere SDP-a, Zlatka Lagumdžiju i Ivu Komšića.

Nakon svega dao je zadatak Safetu Softiću, feminiziranom političaru i neupsjelom hodži, da poveže konce i sa odmetnutim Bijedićevim SDP-om formira vladu u TK.

Sve je to djelovalo toliko koruptivno i kriminalno da bi istražni organi mogli imati pune ruke posla. Od sumnjivog biznismena iz Živinica Abdurahmana Hodžića zvanog Hodža, za kojeg se sumnja da je finansirao kampanju Komšićevog DF-a, do Bijedića za kojeg se sumnja da je ucijenjen jer je primio mito od 60 000 KM, do mnogih drugih aktera farse oko sastavljanja vlade u TK koji bi trebali biti iza rešetaka. Pa možda i lideri njihovih stranaka u ime kojih politički djeluju i koji ih kao takve štite od policijskih istraga.

Međutim, ova politička ujdurma i osveta Nikšiću vraća se Izetbegoviću kao bumerang; SDA je još jednom pocijepana, a vlada TK neće dočekati kraj ove sedmice.