Najveća poslijeratna investicija u državi, vrijedna 1,5 milijardi maraka, koja se odnosi na gradnju Bloka7 Termoelektrane Tuzla, i dalje je u ćorsokaku.

Iako su članovi Vijeća ministara BiH 5. avgusta usvojili u Sarajevu pismo podrške projektu gradnje, indikativno je da već mjesec ono nije upućeno „Elektroprivredi BiH“.

Petomjesečna trakavica

Pismo podrške gradnji Bloka 7 usvojeno je na prijedlog ministra trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića nakon petomjesečne trakavice i konstantnog skidanja s dnevnog reda.

No, umjesto da nakon usvajanja odmah bude upućeno „Elektroprivredi“ kako bi bila data konačna saglasnost Vladi FBiH na potpisani sporazum o kreditnoj liniji za finansiranje Bloka, saznajemo da ovo pismo i dalje čeka na potpis predsjedavajućeg Vijeća ministara Denisa Zvizdića.

Vlada FBiH i „Elektroprivreda BiH“ potpisale su sporazum o kreditnom zaduženju s državnom kineskom EXIM bankom, ali bez podrške Vijeća ministara kredit nije mogao biti operativan, niti može biti odobrena kreditna linija, a potpisani ugovori operativni.

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH još u martu je odobrio garanciju na zaduženje kod kineske banke na period od 20 godina uz pet godina grejs perioda i otplatu od 15 godina.

Ko je kriv

No, zbog neažurnosti državne vlade, saznajemo da su kineske firme predvođene „China Gezhouba Groupom“ nestrpljive i zabrinute zbog odugovlačenja.

– Nikome nije jasno šta se dešava. Kineski partneri ne mogu vjerovati da je potrebno pola godine da se odobri projekt koji je prošao sve provjere. S pravom su nestrpljivi, jer je riječ o najvećoj investiciji poslije rata u BiH – kažu nam iz EPBiH.

Sve naredne sedmice

Predsjedavajući Vijeća ministara Zvizdić rekao je jučer za “Avaz” da je u toku procedura oko izdavanja saglasnosti. On vjeruje da će iduće sedmice sve biti završeno.