U Tuzli dogovoreno formiranje vlasti između SDA i SDP-a, podijeljeni i resori

Formiranje vlasti u Tuzlanskom katonu (TK) ponovo je političku atmosferu dovelo do usijanja. Nakon razjedinjenja u tuzlanskom ogranku Socijaldemokratske partije (SDP), raskol je nastao i u tamošnjoj Stranci demokratske akcije (SDA).

Naime, u prostorijama Kantonalnog odbora SDA danas je 19 zastupnika koji djeluju u Skupštini Tuzlanskog kantona još uvijek aktuelnom rukovodstvu ovog zakonodavnog tijela uputilo zahtjev za nastavak konstituirajuće sjednice na kojoj bi trebala bit formirana nova vlast. 

Potpise su stavili kadrovi iz SDA, SDP-a, Demokratske fronte (DF), Saveza za bolju budućnost (SBB) i Stranke za BiH (SBiH). U ovoj priči nema Pokreta demokratske akcije (PDA) s kojima je SDA već ranije vodila pregovore o formiranju vlasti.

Međutim, predsjednik Kluba zastupnika SDA u Skupštini TK Bego Gutić za Klix.ba je kazao da je današnjim prikupljanjem potpisa u prostorijama Kantonalnog odbora stranke došlo do kršenja odluka kantonalnih organa i Statuta stranke.

“Dio Kluba zastupnika je pokrenuo tu inicijativu za održavanje nastavka konstituirajuće sjednice, ali ovdje je problem što su ljudi dogovorili koaliciju bez toga da su uopće upoznali stranačke organe, što je suprotno odredbama Statuta stranke”, rekao je Gutić za Klix.ba.

Gutić je kazao da je rukovodstvu SDA poželjan nastavak razgovora u vezi s formiranjem vlasti, ali da je potrebno odluke donijeti na višim organima stranke.

“U tome mora učestvovati pregovarački tim i nakon toga donijeti odluku. Za trenutnu varijantu nisam. Uredu, idemo u pregovore sa SDP-om, ali paket se mora donijeti od vrha do dna”, istakao je on. 


Poštovani posjetioci web portala Tuzlanska Republika: Pozivamo vas da pratite sadržaje naše Web stranice i putem Facebooka. Sadržaje Tuzlanske Republike možete pratiti i komentarisati like-ovanjem našeg Facebok Pagea na linku https://www.facebook.com/TuzlanskaRepublika/ . Hvala što pratite naš web portal.