Uprkos zaključcima Gradskog vijeća: Migranti okupirali Tuzlu

Uprkos zaključcima Gradskog vijeća Tuzla, broj migranata u ovom gradu je iz dana u dan sve veći. 

U četvrtak ispred Terenskog ureda za strance zatekli smo više od stotinu migranata koji su stajali u redu za ručak koji im je osiguran u ”Merhametovoj” kuhinji „Imaret“.

Gradsko vijeće Tuzle je, podsjećanja radi, zatražilo izmještanje Terenskog ureda za strance na lokalitet Željezničke stanice u Tuzli te, između ostalog, otvaranje kampova u Kalesiji i Sapni kako bi se utvrdilo ko je na ilegalan način ušao u BiH.

Međutim, svi ti zaključci su za sada mrtvo slovo na papiru, a migranata u Tuzli, koji su i žrtve krijumčara s obje strane rijeke Drine, sve je više i više. Dolaze iz raznih dijelova svijeta, umorni i iscrpljeni, nerijetko i porodice s malom djecom, a u Tuzli nemaju ni minimum potrebnih higijenskih uvjeta. 

Tuzla, naime, nema javnih toaleta, a ovim ljudima je potrebno da se istuširaju i okrijepe nakon napornih pješačenja od po nekoliko desetina kilometara. 

Brigu o migrantima u Tuzli već mjesecima vodi skupina volontera koji vlastitim sredstvima i vezama osiguravaju hranu, odjeću i obuću. Migranti nakon Tuzle odlaze ka Sarajevu ili Bihaću.


Poštovani posjetioci web portala Tuzlanska Republika: Pozivamo vas da pratite sadržaje naše Web stranice i putem Facebooka. Sadržaje Tuzlanske Republike možete pratiti i komentarisati like-ovanjem našeg Facebok Pagea na linku https://www.facebook.com/TuzlanskaRepublika/ . Hvala što pratite naš web portal.