Imamović: Predsjednici kantonalnih organizacija SDP-a više neće imati neograničenu moć

Imamović je u razgovoru za Klix.ba kazao da je Kongres obilježila snaga demokratičnosti SDP-a.

“Kongres je dostojan jubileja od 110 godina kontinuiteta SDP-a BiH, trijumf je snage SDP-a i dokaz da je SDP vrijednost za Bosnu i Hercegovinu koja traje, a prave vrijednosti su upravo one koje traju. Kongres su obilježili veliki broj delegata i demokratska atmosfera, a imali smo čak i vrlo glasnu manjinu. Ali, kada je došlo do suočavanja svih delegata vidjeli smo kako se neki prijedlozi podržavaju, a neki ne”, rekao je Imamović za Kix.ba, podsjetivši da je SDP jedina stranka koja djeluje po principu “jedan član – jedan glas” za izbor predsjednika. 

Na Kongresu SDP-a usvojene su i izmjene Statuta partije na kojima je radio Imamović. On kaže da je u izmjenama ključno bolje i direktnije vezivanje Glavnog odbora partije, predsjednika i predsjedništva za gradske i općinske organizacije.

“Gradske i općinske organizacije moraju izvršiti odluke Glavnog odbora i Predsjedništva partije, jer nema više toga da moraju izvršavati odluke kantonalnih rukovodstava. U statutu je brisana odredba koja je davala skoro pa neograničenu moć predsjednicima kantonalnih organizacija. Prema mom mišljenju, to je najznačajnija promjena, jer sam član SDP-a BiH i gradske organizacije partije. Imam bh. i lokalni patriotizam i to je ono što treba biti direktna komunikacija, a ne da se razvijaju neki kantonalni patriotizmi i odvojene kantonalne politike, što može biti cijepajući faktor i izolator državnog vrha partije od članstva”, naveo je Imamović.


Poštovani posjetioci web portala Tuzlanska Republika: Pozivamo vas da pratite sadržaje naše Web stranice i putem Facebooka. Sadržaje Tuzlanske Republike možete pratiti i komentarisati like-ovanjem našeg Facebok Pagea na linku https://www.facebook.com/TuzlanskaRepublika/ . Hvala što pratite naš web portal.