Doznajemo: Sindikat je bio u pravu – Na UNTZ se dešavaju nedopustive stvari….

U posljednje vrijeme javnost je upoznata sa sve većim brojem kritika na račun rada Univerziteta u Tuzli, počev od neimenovanja prorektora više od 20 mjeseci.

Najnoviji problem tiče se izbora akademskog osoblja u naučno-nastavna i umjetničko-nastavna zvanja prema novim tumačenjem i primjenom člana 239. Statuta ove visokoobrazovne institucije, čime se ostvara prostor za manipulaciju knjigama i naučnim radovima u postupku izbora akademskog osoblja. Naime, dosadašnja praksa tumačenja i odredbi o ispunjenosti uslova za izbor u naučno-nastavna i umjetničko-nastavna zvanja odnosila se na gore navedeni član.

Prema našim saznanjima, evidentna je namjera Komisije za izbor, čiji su predsjednik i članovi odgovorni za provođenje postupka izbora nastavnika i saradnika u skladu sa zakonom i Statutom Javne ustanove Univerzitet u Tuzli, da u postupcima ocjene ispunjenosti uslova za izbor u naučno-nastavna i umjetničko-nastavna zvanja uvede praksu novog tumačenja i primjene odredbi Statuta prilikom utvrđivanja ispunjenosti uslova vezanih za objavljene knjige i naučne radove.

Statutom je jasno precizirano da knjige i naučni radovi moraju biti iz oblasti izbora i da su relevantni, ali prilikom utvrđivanja ispunjenosti uslova komisija novim tumačenjem i primjenom jednu objavljenu knjigu ili naučni rad, koje objavljuju koautori, priznaje kao ispunjen uslov za izbor akademskog osoblja u naučno-nastavna i umjetničko-nastavna zvanja i svim koautorima iako se kandiduju u različite oblasti izbora.

Ovakvim postupcima se pogoduje određenim kandidatima prilikom izbora u naučno-nastavna ili umjetničko-nastavna zvanja i pri tome narušava integritet uglednih akademskih radnika. Ovim putem želimo dodatno skrenuti pažnju javnosti i nadležnim institucijama na ovu pojavu, te apelujemo na odgovorne da zaustave ovakav način izbora akademskog osoblja i time spriječe dalje urušavanje kvaliteta visokog obrazovanja na Univerzitetu u Tuzli.


Poštovani posjetioci web portala Tuzlanska Republika: Pozivamo vas da pratite sadržaje naše Web stranice i putem Facebooka. Sadržaje Tuzlanske Republike možete pratiti i komentarisati like-ovanjem našeg Facebok Pagea na linku https://www.facebook.com/TuzlanskaRepublika/ . Hvala što pratite naš web portal.