GODIŠNJICA MASAKRA: Tuzlaci se prisjetili ubijene mladosti

Prije tačno 24 godine ubijena je tuzlanska mladost, a danas je na mjestu stradanja održana komemoracija u znak sjećanja na tragediju i stradanje svih civilnih žrtava rata u ovom gradu.

Uz članove porodica stradalih, komemorativnom obilježavanju godišnjice prisustvovali su i uglednici iz javnog i političkog života Tuzle i Tuzlanskog kantona, Federacije Bosne i Hercegovine, predstavnici nevladinog sektora, kao i brojni Tuzlaci koji su polaganjem vijenaca i cvijeća na spomen-obilježju odali počast nastradaloj tuzlanskoj mladosti.

 

Izuzetno je bolan svaki 25. maj i za Nuru Spahić koja je u vihoru rata ostala bez dva sina i muža. Muž joj je poginuo u Srebrenici, sina Azmira ubili su pripadnici Škorpiona, dok je bez Admira ostala na Kapiji u Tuzli. 

“Moj Admir je poginuo prije 24 godine, a imam osjećaj kao da se to dogodilo prije nekoliko trenutaka. Danas mi je gore nego tada. Nakon svega sam oboljela, ubija me samoća, da mi je umrijeti kako bih se i ja ove muke riješila. Svaki put trčim prema Kapiji ne bi li me on živ dočekao”, priča nam kroz suze Nura. 

 

Za stravičan zločin na Kapiji pred Sudom Bosne i Hercegovine na 20 godina zatvora osuđen je nekadašnji komandant Taktičke grupe Ozren Novak Đukić, a kako je navedeno u presudi, on je naredio da se topovskim projektilima gađaju civilni ciljevi u Tuzli. 

Međutim, Đukić nije iza zatvorskih rešetaka, iako bi trebao biti. Naime, on je napustio teritoriju Bosne i Hercegovine i trenutno se pod izlikom liječenja nalazi u Srbiji.

Iako je za njim raspisana potjernica, Đukić trenutno ne može biti izručen BiH jer ima srbijansko državljanstvo. 

Međutim, kaznu može služiti u Srbiji jer je ta država 2010. godine potpisala sporazum sa BiH, koji omogućava međusobno izvršenje kazni, ukoliko to zatraži Sud BiH, što do danas nije učinjeno.

Zbog svega što se izdešavalo u vezi s Đukićem, Nura Spahić u pravdu danas ne vjeruje.

“Pravde nema, niti će je biti. Sve je gore i gore. Ali, mora se nekako boriti i živjeti”, istakla je ova majka koja zbog suza iz svojih usta više nije mogla ni riječ izustiti. 

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović mišljenja je da Srbija najveći doprinos u pomirenju na prostoru zapadnog Balkana i njegovoj stabilizaciji može dati izručenjem Đukića našoj zemlji.

“Taj ratni zločin je čisti teroristički čin. On je svjesno gađao civile i išao je s tim da ubije mladost Tuzle. Sada kada se planeta Zemlja i Evropa bore protiv terorizma mi imamo primjer da Srbija štiti ratnog zločinca i teroristu koji je pravosnažno osuđen. To je apsurdna situacija”, mišljenja je Imamović.

U periodu od 1992. do 1995. godine Tuzla je granatirana s hiljadama projektila koji su ispaljivani sa lokaliteta Majevice i Ozrena. 

Cilj agresora bio je usmrtiti što veći broj civila, a 25. maja 1995. tačno u 20:55 sati granata ispaljena sa srpskih položaja sa planine Ozren na glavnom okupljalištu u centru grada ubila je 71 osobu, a ranila njih skoro 200.


Poštovani posjetioci web portala Tuzlanska Republika: Pozivamo vas da pratite sadržaje naše Web stranice i putem Facebooka. Sadržaje Tuzlanske Republike možete pratiti i komentarisati like-ovanjem našeg Facebok Pagea na linku https://www.facebook.com/TuzlanskaRepublika/ . Hvala što pratite naš web portal.