Među bh. diplomatama i autor sramnih priloga RTRS-a o Kapiji

Siniša Mihailović je, između ostalog, javnosti pozat i kao novinar zbog kojeg je RTRS dobio kaznu koju je izrekla Regulatorna agencija za komunikacije BiH (RAK), a zbog sramotnog priloga o tuzlanskoj Kapiji.

Na sjednici Predsjedništva Bosne i Hercegovine u srijedu nakon višemjesečne pauze, na prijedlog predsjedavajućeg Milorada Dodika imenovani su novi ambasadori i konzuli iz srpske kvote. Oni će zamijeniti diplomate koji su krajem prošle godine smijenjeni na zahtjev Milorada Dodika, odmah nakon što je stupio na dužnost u Predsjedništvu BiH.

Među imenima budućih ambasadora i konzula Bosne i Hercegovine ima i nekoliko javnosti dobro poznatih, piše portal Istinito.

Budući ambasador BiH u Washingtonu je Bojan Vujić, direktor banjalučke firme Prointer. Javna je tajna da iza firme Prointer koja je preko noći postala jedna od vodećih u oblasti informacionih tehnologija, zahvaljujući tome što redovno pobjeđuje na svim tenderima koje raspisuju javna preduzeća i institucije RS, stoji Igor Dodik, sin Milorada Dodika, tvrdi portal Istinito u svom tekstu.

Vujić nema diplomatskog iskustva, osim što je bio zadužen za kontakt sa američkim lobistima ispred SNSD-a tokom izborne kampanje prošle godine.

Svog savjetnika u Kabinetu predsjednika Republike Srpske, Aleksandra Vranješa, Dodik je imenovao za ambasadora BiH u Zagrebu. Vranješ je bio asistent na Fakultetu političkih nauka i prodekan za naučno-istraživački rad, a u medijima je optuživan da je plagirao magistarsku tezu “Jugoslovenski ratni film na temu Narodnooslobodilačke borbe kao sredstvo političke propagande”. Bio je Dodikov savjetnik za politička pitanja i nema diplomatskog iskustva.

Siniša Mihailović, urednik Informativnog programa Radio-televizije Republike Srpske novi je konzul Bosne i Hercegovine u Istanbulu. Iako bez dana iskustva u diplomatiji, Mihailović će zamijeniti karijernog diplomatu Igora Babića, koji je prije Istanbula službovao u Milanu.

Siniša Mihailović je, između ostalog, javnosti pozat i kao novinar zbog kojeg je RTRS dobio kaznu koju je izrekla Regulatorna agencija za komunikacije BiH (RAK), a zbog sramotnog priloga o tuzlanskoj Kapiji. U programu RTRS-a se tvrdilo kako je masakr na tuzlanskoj Kapiji prevara i podvala.  RTRS je kažnjen sa 3.000 KM 2013. godine, a sporni prilog čiji je autor Mihailović emitovan je najmanje dva puta. RAK je utvrdio da je RTRS prekršio odredbe člana 5. o pravičnom i nepristrasnom izvještavanju Kodeksa o audio-vizuelnim medijskim uslugama te da su prilikom snimanja priloga potpuno zanemarili sudski utvrđene činjenice u ovom slučaju. Dijelovi spornog priloga u programu RTRS-a su emitovani i 2014. godine, ponovo u emisiji čiji je urednik Mihailović. 

Za Mihailovića se vezuju i druge afere, a koje su u javnost iznosili neki od političara poput ministra Dragana Mektića i zastupnika u entitetskom parlamentu RS-a Nebojša Vukanović. Prvi je tvrdio kako je Mihailović “davao novac, odnosno podmićivao, radi kompromitacije SDS-a i Mektića”, a drugi je javno tvrdio kako je Mihailović na sumnjiv način stekao diplomu.

–  Prema mojim saznanjima, Siniša Mihailović je trgovac koji je naknadno “diplomirao” na prestižnom Koledžu u Ljusini -tvrdio je Vukanović. Ljusina je mjesto između Bosanske Otoke i Bosanske Krupe gdje je radio ili još uvijek radi jedan od privatnih fakulteta. 

Naime, 18. decembra 2018. Predsjedništvo BiH je opozvalo 21 ambasadora, tri konzula i tri šefa stalnih misija BiH u svijetu. Od tog broja, na zahtjev predsjednice RS-a Željke Cvijanović i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, iz diplomatsko-konzularnih predstavništava BiH povučeno je 16 ambasadora, konzula i šefova misija.

Kao razlog za njihovu smjenu, Dodik je isticao da su radili protiv interesa Republike Srpske.

Pored ovih imenovanja Predsjedništvo BiH je imanovalo i Aidu Smajić za ambasadora BiH u Beogradu.

Aktuelna ministrica obrazovanja FBiH Elvira Dilberović imenovana je za ambasadoricu u Švedskoj, Sidik Spahić u Egiptu, Tarik Bukvić u Kinu, Igor Žontar u Vatikan.

Za ambasadora BiH u Crnoj Gori imenovan je Branimir Jukić, Danka Savić ide u Španiju, a Martina Mlinarević u Češku.

Nekadašnji ministar vanjskih poslova Sven Alkalaj predstavljat će BiH u misiji UN-a u New Yorku. Vanja Filipović novi je ambasador u Ujedinjenom Kraljevstvu, Dragan Jaćimović u Skopju.


Poštovani posjetioci web portala Tuzlanska Republika: Pozivamo vas da pratite sadržaje naše Web stranice i putem Facebooka. Sadržaje Tuzlanske Republike možete pratiti i komentarisati like-ovanjem našeg Facebok Pagea na linku https://www.facebook.com/TuzlanskaRepublika/ . Hvala što pratite naš web portal.