KO SDP TK započeo proces prikupljanja potpisa: Slijedi li programska vlada u Tuzlanskom kantonu?

Kantonalni odbor SDP-a Tuzla je započeo proces prikupljanja potpisa skupštinskih zastupnika za podršku budućoj programskoj Vladi. Do kraja sedmice bi trebalo biti poznato da li će takva Vlada biti formirana te da li će određeni broj zastupnika nacionalnih stranaka podržati takvu Vladu.SDP-ova programska Vlada, za sada, ima samo podršku tri od pet stranaka bivšeg Građanskog bloka. Čeka se DF i SBIH.”Svi naši zastupnici, naših deset zastupnika je potpisalo tu incijativu, potpisali su zastupnici iz Naše stranke i SBB-a. Proces nije završen, zato što u petak nastavljamo sa SBIH i DF-ovom, da i oni potpišu ako žele”, kaže Enver Bijedić, predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a Tuzla.

A zbog ranije potpisanih sporazuma sa SDA,DF i SBIH najvjerovatnije neće podržati SDP-ovu vladu. Kažu da je SDP, koji je do sada predvodio koalicione razgovore građanskih stranaka u TK-u, najviše odgovoran za izgubljeno vrijeme.”Krivi su oni koji imaju najveći broj mandata, to je jasno. Ja  sam apelovao mnogo puta na te političke strane, prvenstvenona SDP da užurbano formira vlast u TK-u jer ući ćemo i u zastoj rada skupštine”, smatra Mahir Mešalić, predsjednik Kluba DF-a u Skupštini TK-a.

“I ta potencijalna 19 ne može osigurati podršku u Klubu Bošnjaka tako da ni teoretski nije moguće da se konstituiše Skupština i imenuje Vlada sa tom strukturom”, rekao je Mirnes Gušić, predsjednik Kluba SBiH u Skupštini TK-a.Programske vlade nema bez podrške određenog broja zastupnika nacionalnih stranaka. Da li je već određeni broj zastupnika PDA dao podršku programskoj Vladi, u SDP-u nisu željeli komentarisati.

Dževad Hadžić, predsjednik Kluba SDP-a u Skupštini TK-a kojeg je Kantonalni odbor SDP-a zadužio da prikluplja potpise zastupnika odbio je danas da to komentariše tvrdeći da proces osiguravanja podrške programskoj Vladi još nije okončan. Ranije je nagovijestio mogućnost koaliciije sa određenim brojem zastupnika nacionalnih stranaka.”Ne da pravimo programsku vladu tako što ćemo potpisivati, ne znam sa SDA, nego sa određenim brojem zastupnika, nećemo sa PDA, nego sa određenim brojem zastupnika”, tvrdi Dževad Hadžić, predsjednik Kluba SDP-a u Skupštini TK-a.

Gradonačelnik Tuzle i Gradska organizacija SDP-a protive se koaliranju sa nacionalnim strankama. Također, kažu da nije prihvatljiva saradnja sa određenim brojem zastupnika nacionalnih stranaka koji bi se samo formalno proglasili nezavisnim kako bi podržali programsku Vladu.”Jasan je stav i Gradske organizacije SDP-a i moj stav da ne treba koalirati sa SDA i PDA”, kategoričan je Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle (SDP).Sve bi, dakle, trebalo biti poznato u petak kada će definitivno biti  jasno da li će programska Vlada biti formirana, ko će činiti novu skupštinsku većinu i da li će određeni broj zastupnika nacionalnih stranaka biti dio nove vlasti.


Poštovani posjetioci web portala Tuzlanska Republika: Pozivamo vas da pratite sadržaje naše Web stranice i putem Facebooka. Sadržaje Tuzlanske Republike možete pratiti i komentarisati like-ovanjem našeg Facebok Pagea na linku https://www.facebook.com/TuzlanskaRepublika/ . Hvala što pratite naš web portal.