Dezorijentisani SDP u TK: GO neće sa SDA, KO neće sa PDA, a potpisi su bili stvar nesporazuma

Posljednja sjednica Skupštine Tuzlanskog kantona, ali i Kantonalnog odbora SDP-a, pokazala je da unutar ove stranke postoje ozbiljna neslaganja u opredjeljenju vezanom za formiranje vlasti u ovom kantonu. Sjednica održana u utorak uvečer u Tuzli trajala je više od četiri sata, da bi na kraju bila prekinuta zbog odlaska gotovo dvije trećine članova Odbora sa sjednice – piše Oslobođenje.

Između ostalog, na sjednici KO podržana je odluka Glavnog odbora SDP-a da se ide u projekat formiranja programske vlade TK-a, što je većina članova partije i podržala. Ovo u praksi znači da će SDP svoj program ponuditi strankama sa kojima je na početku imao namjeru formirati Koaliciju 19, odnosno Našoj stranci, DF-u, SBB-u i SBiH. Podsjećamo, ova koalicija se raspala nakon što je SBB zahtijevao da u priču uđe i PDA. Nakon što je to odbijeno, iz priče su izašli i DF i SBiH, koji su kasnije potpisali sporazume sa SDA.

– Kantonalni odbor je odlučio podržati odluku GO SDP-a i programska vlada će se ponuditi ovim strankama. Bilo je podijeljenih mišljenja, ali ovo je velika stranka koja njeguje demokratske principe i to je normalno, kaže nam Amila Hodžić, zastupnica SDP-a u Skupštini TK-a.

Da stvari nisu najsređenije unutar stranke, pokazala je i posljednja sjednica Skupštine TK-a. Neposredno pred sjednicu, dva poslanika bliska predsjedniku KO SDP-a Enveru Bijediću potpisala su inicijativu SDA za smjenu Vlade TK-a, koju predvode PDA i SBB. Kako nezvanično saznajemo, ova dva poslanika i još dvoje trebali su podržati inicijativu SDA i na taj način bi SDA, DF, SBiH i četvero iz SDP-a imali većinu i mogli predložiti mandatara. Međutim, na pauzi tokom sjednice SDP je održao sastanak proširenog rukovodstva, na kojem je podrška povučena i na kojem je zaključeno da se ide ka formiranju programske vlade.

Kako je za vrijeme sjednice kazao Dževad Hadžić, šef Kluba SDP-a, postoje odluke organa partije da se ne ide ni s jednima ni s drugima.

– Glavni odbor SDP-a je odlučio da nećemo koalirati sa SDA, Kantonalni da nećemo koalirati s PDA, a potpisi su bili stvar nesporazuma. Nastavljamo s projektom manjinske vlade, pojašnjava Hadžić.

Ono što ostaje nedokučiv motiv jeste zbog čega SDP insistira na dobijanju podrške stranaka koje su otvoreno stale na stranu SDA i PDA i koje su kazale da sa SDP-om ne žele u ovu koaliciju.

Ne treba zanemariti ni činjenicu da sa svakim prolongiranjem donošenja konkretne odluke na vlasti ostaje vlada u tehničkom mandatu koju predvodi PDA, ali ni činjenicu da određeni krugovi unutar Kantonalnog odbora i dalje insistiraju da, čak i po cijenu napuštanja SDP-a, budu dio nove većine sa SDA, DF-om i SBiH.


Poštovani posjetioci web portala Tuzlanska Republika: Pozivamo vas da pratite sadržaje naše Web stranice i putem Facebooka. Sadržaje Tuzlanske Republike možete pratiti i komentarisati like-ovanjem našeg Facebok Pagea na linku https://www.facebook.com/TuzlanskaRepublika/ . Hvala što pratite naš web portal.