Totalitarizam režimskih elita: Pogledajte snimak hapšenja Juliana Assangea (VIDEO)

Grupa građana okačila je transparent na kapiju ambasade na kojem piše “Istina će vas osloboditi. Oslobodite Juliana Assangea” te su napravili mali oltar sa stvarima i fotografijama posvećen njemu.

Assange je proveo skoro sedam godina unutar ambasade nakon što je zatražio azil kako bi izbjegao izručenje Švedskoj zbog optužbi za silovanje. Na kraju je uhapšen zbog nepojavljivanja na londonskom sudu u vezi s ovim slučajem.

Assange sada ostaje u centralnoj pritvorskoj jedini u Londonu, a tužioci su kazali kako će što prije organizovati ročište na sudu. Ministar vanjskih poslova Velike Britanije Alan Duncan kazao je kako je hapšenje uslijedilo nakon intenzivnog dijaloga između Britanije i Ekvadora. Hapšenje se dogodilo dan nakon što je WikiLeaks saopćio kako su otkrili veliku špijunsku operaciju protiv svog suosnivača u Ekvadorskoj ambasadi.

Njegovo izručenje tražile su i Sjedinjenje Američke Države gdje je optužen za objavu tajnih vladinih dokumenata o ratovima u Afganistanu i Iraku.


Poštovani posjetioci web portala Tuzlanska Republika: Pozivamo vas da pratite sadržaje naše Web stranice i putem Facebooka. Sadržaje Tuzlanske Republike možete pratiti i komentarisati like-ovanjem našeg Facebok Pagea na linku https://www.facebook.com/TuzlanskaRepublika/ . Hvala što pratite naš web portal.