Prva Api komora u Tuzli: Udisanje zraka (api inhalacija) iz pčelinjih košnica kao lijek za brojne bolesti

Api inhalacija, odnosno inhalacija zrakom iz košnice, koja se koristi za liječenje mnogih, ali prije svega respiratornih oboljenja, od nedavno je dostupna i u Tuzli, kao prva Api komora u sjeveroistočnom dijelu Bosne.

Api komora je poseban objekat u kojem korisnici udišu zrak iz pčelinjih košnica, a jedan takav napravljen po evropskim standardima, smješten u Gornjoj Tuzli. Mladi Tuzlak Eldar Selimović za Tuzlanaski.ba je detaljnije objasnio šta je zapravo Api komora i koje su njene prednosti: – Radi se o objektu izrađenom od prirodnih materijala u čijoj unutrašnjosti se nalaze pčelinje košnice koje obnašaju svoju normalnu funkciju unošenja i skladištenja meda, a služe kao izvor čestica zraka iz košnica, koje su dostupne kroz inhalator koji je direktno spojen na košnicu.

Ovaj 22-godišnjak iz Tuzle navodi da je skupa sa svojim ocem došao na ideju izgradnje api komore nakon što su vidjeli da slične postoje u brojnim drugim evropskim zemljama, a api komora u Tuzli je jedina na području Tuzlanskog kantona dok ih na prostoru cijele BiH ima tek nekoliko. – Zrak iz košnice, koji korisnik apiinhaliacije udiše pomoću profesionalno kreiranih aparate u te svrhe, koristan je kao pomoć u liječenju kod bolesti respirativnog sistema, bronhitisa, alergija, astme, infekcija usne šupljine, infekcija respiratornog trakta, migrena, oboljenja sinusa, a koristan je i za za dizanje imuniteta organizma, poboljšanje općeg psihofizičkog stanja organizma, kardiovaskularnih bolesti, stresa, depresije, tokom oporavka nakon moždanog udara, a api inhalacije se preporučuju sportistima zbog povećanja plućnog volumena, ističe Selimović, te dodaje da ovaj poduhvat ima i humani karakter: – Ideja je da korištenje za početak bude besplatno, da ljudi koji imaju probleme sa disanjem i drugim zdravstvenim problemima dođu i da se inhaliraju zrakom iz košnice.

Želimo pomoći svima onima kojima je pomoć potrebna, a i kada se bude naplaćivalo to će biti simboličan iznos sredstava koji će se koristiti isključivo za održavanje komore. Api komora Selimović smještena je na adresi A. Saračevića Ace 17 u Gornjoj Tuzli, a zainteresovani za njihove usluge mogu ih kontaktirati na telefone: 061 253 947 i 062 191 926.


Poštovani posjetioci web portala Tuzlanska Republika: Pozivamo vas da pratite sadržaje naše Web stranice i putem Facebooka. Sadržaje Tuzlanske Republike možete pratiti i komentarisati like-ovanjem našeg Facebok Pagea na linku https://www.facebook.com/TuzlanskaRepublika/ . Hvala što pratite naš web portal.