Ne treba nam proizvodnja i fabrike? U Tuzli se formira nova zona za tržne centre!?

U neposrednoj blizini industrijske zone Bosanska poljana u Tuzli formira se nova privredna zona “Mlake”, a kako saznaje Klix.ba, dva investitora su već zainteresirana za izgradnju vlastitih objekata, odnosno tržnih centara. Oživljavanjem ove zone stvorit će se i prilika za otvaranje novih radnih mjesta.

Zoning plan privredne zone “Mlake” već je naišao na odobrenje Gradskog vijeća Tuzle, a lokalitet je nešto ranije tretiran i kroz Regulacioni plan Tuzle.Idealan prostor za privrednu zonu”Mlake” su već utvrđene i Prostornim planom grada, a ovaj lokalitet idealan je za privrednu zonu, s obzirom na to da se sa jugozapadne strane nalazi magistralna cesta Tuzla-Sarajevo, sa sjeverozapada je regulisano korito rijeke Jale, a sa sjevereoistoka i jugoistoka nalazi se kolosijek željezničke pruge Brčko-Tuzla-Banovići.

“Površina ove prostorne cjeline iznosi 11,11 hektara, a ona je u ovom trenutku skoro pa u potpunosti neizgrađen prostor. U prošlosti je bila zapostavljana, međutim mi je u nekoliko navrata aktueliziramo, a čak smo imali i kontakte sa većinskim vlasnicima parcela, pa smo uzeli u obzir i njihove želje i potrebe, što smo obavezni svaki put kada radimo planski dokument”, kaže za Klix.ba Indira Sofić, šefica Odjeljanja za izradnu planske dokumentacije u Zavodu za urbanizam Grada Tuzla.

Na ovom lokalitetu je formirano šest pojedinačnih privrednih kompleksa veličine od 3.300 do 37.400 kvadratnih metara, s tim da se četiri kompleksa mogu spajati u zavisnosti od potrebe investitora te konkretne namjene koja bi zahtjevala veću površinu. “Pri formiranju parcela se mnogo računa vodilo o granicama privatnih parcela kako bi u budućnosti imovinsko-pravni odnosi bili rješivi na što jednostavniji način. Kompleksi su orijentisani na interne saobraćajnice, a kako nismo u cijelosti raspolagali sa kapacitetima i potrebama budućih investitora, nismo zacrtavali makimalne gabarite objekata, već smo ostavili maksimalnu površinu koja bi bila optimalna za neki privredni objekat”, pojašnjava Sofić za Klix.ba.

U “Mlake” ne mogu zagađivači zraka, vode i tla

Fleksibilnost projekta investitorima u ovoj privrednoj zoni omogućavaju formiranje proizvodnih hala na način koji zahtjeva njihov tehnološki proces, a tek glavnim projektima za izvođenje objekata i uređenje terena bit će definisane unutrašnje površine i izgled kompleksa.”Mi smo osnovnu mrežu saobraćaja, pristup sa glavne ceste, saobraćaj unutar kompleksa do priključka u sam kompleks završili, a unutar kompleksa sam investitor će glavnim projektima definisati svoje površine za saobraćaj, manipulativne i parking prostore, kao i površine koje bi bile hortikulturno uređene”, nastavlja Sofić.

Zoning planom su definisane i dozvoljene namjene objekata, a posebno je potcrtano da se u ovom dijelu ne mogu pojavljivati kompanije koje utječu na kvalitet zraka, vode i tla, odnosno koje vrše njihovo zagađenje.”Ovdje je također moguća i oblast uslužne djelatnosti, imali smo dva investitora koji tu traže izgradnju većeg tržnog centra. Usluga je na takvim prostorima uvijek dobro došla, jer znamo da u privrednim zonama i u Evropi uvijek van grada imamo i takve objekte”, istakla je Sofić.Zoning plan je već stupio na snagu, a svi zainteresirani investitori u nadležnim gradskim službama mogu uputiti zahtjeve za kupovinu zemljišta, a potom i izgradnju objekata.


Poštovani posjetioci web portala Tuzlanska Republika: Pozivamo vas da pratite sadržaje naše Web stranice i putem Facebooka. Sadržaje Tuzlanske Republike možete pratiti i komentarisati like-ovanjem našeg Facebok Pagea na linku https://www.facebook.com/TuzlanskaRepublika/ . Hvala što pratite naš web portal.