SOA-ino vrbovanje selefija stiglo i do Brisela

Najprije su to bile “besmislice”, “politikantske konstrukcije” i “antihrvatska histerija”, zatim su evoluirale u potrebu “drastičnih mjera protiv džihadista” da bi za nekoliko dana direktor Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Hrvatske Daniel Markić priznao da su hrvatski obavještajci “razgovarali sa državljanima BiH”. Moraju, kaže, zbog vlastite i sigurnosti komšija, Evropske unije i NATO-a.

– Ukazali smo na osobu koja je za nas bila suspektna i ukazali šta ta osoba radi. Mi smo s H. Č. razgovarali, znamo ko je i o tome smo obavijestili našu partnersku službu u BiH – izjavio je Markić u četvrtak.

Zeničan H. Č. je, podsjetit ćemo na ranije pisanje Žurnala, nekoliko mjeseci sarađivao sa SOA-om, sve dok, tvrdi, od njega nisu zatražili da u Doboju preuzme ruksak sa oružjem te da ga ostavi kod mesdžida u Stranjanima. Oružje bi, po dojavi SOA-e, bilo pronađeno, a optužbe hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović o BiH kao “terorističkom uporištu” bi konačno dobile smisao.

Kontakt sa H. Č. Markić priznaje, dok optužbe ostalih državljana BiH koji su u susjednoj Hrvatskoj proglašeni “opasnošću za nacionalnu sigurnost” te kao takvi protjerani, a sve nakon što su odbili sarađivati sa SOA-om, nije komentirao.

Jedan od protjeranih državljana BiH je Zeničanin Sabahudin Jašarević. Četrnaest godina je živio i radio u Zagrebu, ali je u oktobru prošle godine protjeran iz Hrvatske. Prethodno je odbio saradnju sa SOA-om. Njegovo svjedočenje je jedno od nekoliko desetina sličnih, a svima je zajedničko to da su “prijetnja po nacionalnu sigurnost” Hrvatske postali nakon odbijanja saradnje sa SOA-om.

“Pojašnjenje” je stiglo preko pojedinih hrvatskih medija. Radi se o, uvjeravaju, osobama za koje se “sumnja da su imali veze sa terorističkom grupom ISIL, bilo kao njeni članovi ili simpatizeri”.

– Šta je u tome problematično – zapitao se Nacionalov sagovornik iz SOA-e.

Ukoliko je za te osobe zaista utvrđeno da imaju veze sa ISIL-om, nema ništa problematično u njihovom protjerivanju. U tom bi slučaju SOA trebala obavijestiti sigurnosne institucije BiH o našim državljanima za koje je utvrđena povezanost sa ISIL-om. Ne zato što je to pristojan dobrosusjedski čin već zato što je to međunarodna obaveza.

Tako, primjera radi, UN-ova Rezolucija 2178, jednoglasno usvojena 24. septembra 2014. godine s ciljem efikasnije borbe protiv terorizma, predviđa obavezu razmjene informacija između država. Ista obaveza je predviđena i Strategijom EU-a za borbu protiv terorizma. BiH i Hrvatska su među 79 članica Globalne koalicije za borbu protiv ISIL-a i sve su članice također dužne razmjenjivati informacije o terorističkim prijetnjama, poput informacija o osobama koje predstavljaju potencijalnu opasnost.

Da je kod protjeranih državljana BiH zaista utvrđena povezanost sa terorizmom i terorističkim skupinama, o tome bi obavijestili institucije BiH. Da su obavijestili institucije BiH, ne bi, zasigurno, Markić, ili neki drugi hrvatski zvaničnik, propustio potvrditi to u javnosti te tako staviti tačku na aferu.

Ne da na aferu nije stavljena tačka, već je ona stigla čak i do Brisela. Pored Evropskog parlamenta, čiji su pojedini članovi već reagirali, aktivnosti SOA-e u BiH dospjele su i do sjedišta NATO-a. Nagoviještena je, spominje se u diplomatskim krugovima, mogućnost revidiranja ranijih zajedničkih aktivnosti u koje je bila uključena SOA. Hrvatski premijer Andrej Plenković i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg imali su u petak, kako je to Plenković kazao, kurtoazni sastanak. O detaljima sastanka, izuzev uobičajenih floskula, nije mnogo govorio.

Nije ovo prvi put da se u sjedištu NATO-a govori o SOA-i i Hrvatskoj u kontekstu nezakonitog djelovanja. Prije gotovo četiri godine su tu temu na sto nametnuli Slovenci, optuživši Hrvate za prisluškivanje zvaničnika involviranih u arbitražu oko Piranskog zaljeva. Hrvatska je, baš kao i u slučaju BiH, negirala optužbe, usput ih diskreditirajući posredstvom istih medija koji danas nastoje obesmisliti optužbe iz BiH.

Ucjenjivanje građana BiH i uskraćivanje njihovih prava, te pokušaji diskreditiranja BiH kao evropskog ISIL-ovog uporišta, još jedna su potvrda da naši zapadni susjedi ne biraju sredstva za realizaciju svojih ciljeva, čak i kada se, kao u slučaju Slovenije, radi o članicama EU-a i NATO-a.


Poštovani posjetioci web portala Tuzlanska Republika: Pozivamo vas da pratite sadržaje naše Web stranice i putem Facebooka. Sadržaje Tuzlanske Republike možete pratiti i komentarisati like-ovanjem našeg Facebok Pagea na linku https://www.facebook.com/TuzlanskaRepublika/ . Hvala što pratite naš web portal.