Učenici Srednje muzičke škole Tuzla nezadovoljstvo iskazali protestom: ‘Osjećamo se kao beskućnici’ (VIDEO)

Otkako je zatvorena zbog tonjenja 2012. godine, zgrada Osnovne i Srednje muzičke škole u Tuzli propada i predstavlja opasnost za prolaznike. Učenici ovih dviju škola već sedam godina nastavu pohađaju u prostorijama Osnovne škole Centar, koja je već odavno postala pretijesna i bez uvjeta za normalno odvijanje nastavnog procesa. Iako rješenja ovog problema nema ni na vidiku, budući muzičari na takmičenjima u zemlji i inozemstvu nižu izvanredne rezultate.


videoprilog Dine Durmića 

Budući tuzlanski muzičari, od kojih su neki već poznati u BiH i inozemstvu, nastavu i dalje pohađaju u neuslovnim porostorijama, koje, otkako su svoju zgradu napustili 2012. godine, ne zadovoljavaju ni minimum kriterija. Učenicima, roditeljima, ali i profesorima strpljenje je već odavno pri kraju. Iz menadžmenta jedne od tri škole, koliko je smješteno pod istim krovom, nerješavanje problema pripisuju i političkoj situaciji.

– Još malo ćemo čekati da se stabilizuje politička situacija, a onda, ako se ne bude ništa pomaklo po pitanju rješavanja problema zgrade Srednje muzičke škole, tražit ćemo podršku svih dekana i svih akademija s kojima sarađujemo. Dosta smo trpjeli i šutjeli – kaže Zrinka Andrejaš, direktorica Srednje muzičke škole Tuzla.

Kad je u pitanju vrednovanje uspjeha škola, Srednja muzička škola je uvijek među prve tri na području Tuzlanskog kantona. U protekloj godini učenici ove škole su imali su više od 150 javnih nastupa i osvojili skoro četrdeset nagrada na raznim takmičenjima.

– Učionice su pune od ujutro do uvečer. Radi se u dvije i po smjene, koliko može da stane u jedan radni dan. Djeca nemaju prostora za vježbanje – navodi Andrejaš.

– To nas ne ometa da postignemo vrlo dobre rezultate. Prošle godine je moj učenik upisao akademiju u Dizeldorfu. Među 37 učenika koji su došli na akademiju on je primljen – ističe profesor u Osnovnoj i Srednjoj muzičkoj školi Tuzla Elvis Sivčević.

Iako iz resornog ministarstva već sedam godina najavljuju rješavanje ovog problema, očito da je nepronalazak adekvatnog rješenja i dalje još jedna slaba karika u obrazovnom sistemu. Učenici su i mirnim protestom iskazali svoje nezadovoljstvo i uputili poruku nadležnim:

– Muzička umjetnost je pored likovne najvažniji predmet za formiranje ličnosti. Da bismo ostvarili svoju misiju, trebamo prigodne uslove za rad – kazala je učenica Srednje muzičke škole Tuzla Amina Begović.


Poštovani posjetioci web portala Tuzlanska Republika: Pozivamo vas da pratite sadržaje naše Web stranice i putem Facebooka. Sadržaje Tuzlanske Republike možete pratiti i komentarisati like-ovanjem našeg Facebok Pagea na linku https://www.facebook.com/TuzlanskaRepublika/ . Hvala što pratite naš web portal.