SDP zadužio izborne gubitnike da pomognu pobjednicima. Spreman teren za koaliciju sa PDA?

Ovaj scenarij vjerovatno je dogovoren na sastanku koji je održan u četvrtak u Sarajevu, a kojem su prisustvovali predsjednik SDP-a Nermin Nikšić, predsjednik PDA Mirsad Kukić te SBB-ovi Edita Đapo i Fuad Čibukčić

Rukovodstvo SDP-a natjeralo je Kantonalni odbor te stranke u Tuzli da ponovo pokuša ono što im nije pošlo za rukom u januaru, a to je da formiraju vlast sa “građanskim strankama”. Među “građanskim strankama” su, prema specifičnoj klasifikaciji čelnika SDP-a, SBB i Stranka za BiH.

– Odluka je vrlo precizna, da se program koji uradi Kantonalni odbor SDP-a Tuzla dostavlja Demokratskoj fronti, Našoj stranci, Stranci za BiH i SBB-u. To je 19 zastupnika i dovoljna većina da se formira Vlada u Tuzlanskom Kantonu – kazao je u subotu predsjednik SDP-a Nermin Nikšić.

Isti akteri su imali načelni dogovor o formiranju vlasti nakon Općih izbora, ali je u januaru taj dogovor doživio krah. U međuvremenu je Stranka za BiH sa SDA potpisala sporazum o zajedničkom djelovanju, čime je SDP-ova ideja o ponovnom skupljanju 19 ruku u Skupštini svedena u domen naučne fantastike.

Čelnici SDP-a su također odlučili ponuditi pomoć Kantonalnom odboru SDP-a Tuzla da formiraju vlast u tom kantonu.

– Zaduženi su predsjednik Nermin Nikšić i potpredsjednici Denis Bećirović i Zukan Helez da u punom kapacitetu pomognu – izjavio je novinarima predsjednik Glavnog odbora SDP-a Saša Magazinović.

Dakle, jedinoj SDP-ovog kantonalnoj organizaciji koja je na Općim izborima ostvarila pobjedu sa gotovo 50.000 osvojenih glasova bi da formira vlast trebali “pomoći” Zukan Helez, čiji je Kantonalni odbor u Srednjobosanskom kantonu ostao u opoziciji nakon osvajanja samo 16.000 glasova, te Nermin Nikšić, čiji matični Kantonalni odbor u Hercegovačko-neretvanskom kantonu nije uspio skupiti ni 10.000 glasova i koji je u Parlamentarnu skupštinu BiH ušao sa kompenzacijske liste.

Da rezimiramo, SDP je zadužio izborne gubitnike, koji nisu mogli pomoći ni sami sebi, da pomognu jedinim izbornim pobjednicima u okviru te stranke. Ta situacija bi imala smisla jedino ukoliko je cilj da SDP u Tuzlanskom kantonu ostane opozicija, ili da se pripremi teren za koaliranje sa strankom koja je za Kantonalni odbor Tuzla neprihvatljiv partner.

O prijedlogu Kantonalnog odbora SDP-a Tuzla, da im se omogući formiranje vlasti sa partnerima koje oni odaberu, se na jučer održanoj sjednici Glavnog odbora nije moglo ni raspravljati. Prijedlog je odbijen. Ostavljen je prostor da, ukoliko takozvana “koalicija 19” ne uspije, SBB “pronađe” ruke koje nedostaju za većinu.

Ne treba biti vidovit da bi se pretpostavilo kako će ruke koje će SBB “pronaći” zapravo pripadati zastupnicima PDA, stranke Mirsada Kukića koju su članovi Kantonalnog odbora SDP-a Tuzla, nakon prvobitne odluke Glavnog odbora, uvrstili među “etnonacionalne stranke” te time onemogućili saradnju.

Ovaj scenarij vjerovatno je dogovoren na sastanku koji je održan u četvrtak u Sarajevu, a kojem su prisustvovali predsjednik SDP-a Nermin Nikšić, predsjednik PDA Mirsad Kukić te SBB-ovi Edita Đapo i Fuad Čibukčić, piše Faktor.

Nije zgoreg napomenuti da se SDP, prema tvrdnjama bivšeg predsjednika te stranke Zlatka Lagumdžije, suočava sa “najvećim dugovanjima u historiji”. Prema nezvaničnim informacijama, taj dug iznosi oko 1,6 miliona KM, a uposlenici te stranke već sedam mjeseci nisu primili plaću.


Poštovani posjetioci web portala Tuzlanska Republika: Pozivamo vas da pratite sadržaje naše Web stranice i putem Facebooka. Sadržaje Tuzlanske Republike možete pratiti i komentarisati like-ovanjem našeg Facebok Pagea na linku https://www.facebook.com/TuzlanskaRepublika/ . Hvala što pratite naš web portal.