Hrvatska kontraofanziva protiv institucija BiH: Kako se pokušava obesmisliti otkrivena afera

Prvi ponuđeni izgovor bila je teza o lažnim optužbama na njegov račun, koje su za cilj imale "skretanje pažnje sa priče o povratku državljana BiH koji su bili dio jedinica ISIL-a".

Zvaničnici Republike Hrvatske i domaći akteri optuženi za umiješanost u aferu oko vrbovanja selefija se suočavaju sa manjkom kreativnosti i smislenih izgovora kojim bi obesmislili konkretne tvrdnje kojima se optužuju za pokušaj diskreditiranja BiH kao terorističkog uporišta u regionu.

Širok spektar nemaštovitih teza, lišenih bilo kakvog smisla, kojima su se nastojale diskreditirati optužbe prvi je demonstrirao jedan od glavnih aktera afere, zamjenik ministra sigurnosti BiH i član Predsjedništva HDZ-a BiH Mijo Krešić.

Povratnici iz Sirije

Prvi ponuđeni izgovor bila je teza o lažnim optužbama na njegov račun, koje su za cilj imale “skretanje pažnje sa priče o povratku državljana BiH koji su bili dio jedinica ISIL-a”.

Dvojica pripadnika takozvane Islamske države, koji su zarobljeni na sirijskom ratištu, se, prema najavama sigurnosnih agencija, do kraja marta vraćaju u BiH. Po izlasku iz aviona kojim će sletjeti na Međunarodni aerodrom Sarajevo će napraviti maksimalno nekoliko koraka po bh. tlu, prije uvođenja u vozilo policijskih agencija i transportovanje u pritvorsku jedinicu. U BiH će im se, kao i svim njihovim prethodnicima, suditi i presuditi zbog učešća na stranim ratištima.

Zatezanje odnosa sa susjednom Hrvatskom optužbama na račun ugrožavanja suvereniteta BiH je, sudeći prema Krešićevoj nevještoj odbrani, vrijedno prikrivanja samo jednog u nizu sudskih procesa već viđenih u BiH.

Okupljanje četnika

Druga teza koju je Krešić plasirao u javnost, a koju su prihvatili i pojedini zvaničnici Republike Hrvatske, jeste da je afera plasirana u javnost kako bi se “skrenula pažnja sa okupljanja pripadnika Ravnogorskog četničkog pokreta u Višegradu”.

Za početak vrijedi podsjetiti na činjenicu da su upravo Krešićeve stranačke kolege iz HDZ-a BiH u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH odbili podržati zaključak kojim se osuđuje okupljanje četnika u Višegradu. Ako je nekome bilo u interesu prikriti to okupljanje, onda je to definitivno HDZBiH, naročito ukoliko u obzir uzmemo i kritike iz Hrvatske sa kojima su se suočavali.

S druge strane, ukoliko je tom tezom pokušao diskreditirati ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića, propustio je Krešić činjenicu da je Mektić jedan od rijetkih zvaničnika sa prostora bh. entiteta RS koji je javno osudio to okupljanje. Uz svu dobru volju, nemoguće je pronaći smisao u ovoj Krešićevoj tezi, koju je prihvatio i hrvatski ministar branitelja Tomo Medved. On je u izjavama za hrvatske medije koristio upravo skup u Višegradu kao ključni događaj koji se nastojao prikriti aktuelnom aferom.

Skup u Neumu

Svoj doprinos je dao i Miroslav Tuđman. “Dezinformacija”, kako Tuđman naziva optužbe, puštena je u javnost kako bi se “neutralizirala važnog ovog skupa”.

“Ovaj skup” je zapravo HDZ-ova stranačka manifestacija u Neumu nazvana “Europski ustav za BiH”. Taj “naučno-stručni skup” jedan je u nizu sličnih koji su organizirani u posljednjim godinama, a na kojima HDZ-ovi zvaničnici i njima bliske strukture “dokazuju” da su Hrvati u BiH “nositelji europskih vrijednosti”, da je potrebno prilagoditi Izborni zakon BiH potrebama HDZ-a i slične konstrukcije.

Da je postojala namjera “neutraliziranja tog važnog skupa”, dovoljno bi bilo, primjera radi, pomjeriti zasjedanje Kruga 99 na petak i medijska pažnja bila bi podijeljena, a skup u Neumu “uspješno neutraliziran”.

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović odlučila se braniti šutnjom. Iz njenog Kabineta su poručili da ne žele komentirati Mektićeve “neutemeljene i politikantske konstrukcije”. Podsjetit ćemo da hrvatska predsjednica još uvijek javnosti nije objasnila od koga je dobila informacije o postojanju “10.000 osoba sa radikalnim namjerama” i terorističkih kampova u BiH. Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) Hrvatske ne raspolaže tim informacijama, ali to nije podstaklo Grabar Kitarović da uputi izvinjenje građanima BiH zbog širenja netačnih informacija koje diskreditiraju našu zemlju.

– Ne komentiram Dragana Mektića – odgovorio je i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik.

Hrvatski premijer Andrej Plenković branio se tradicionalnim konstatacijama o Hrvatskoj kao “velikom prijatelju BiH”, a Mektićeve tvrdnje ocijenio je kao “besmislice”, “manipulacije” i “zlonamjerne tvrdnje”.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić je, podsjećanja radi, potvrdio postojanje dokumentiranih informacija o angažmanu hrvatskih obavještajaca u BiH na vrbovanju selefija. U aferu su, prema pisanju portala Žurnal, pored obavještajaca umiješani i konzul Republike Hrvatske u Tuzli Ivan Bandić te domaći akteri, poput Mije Krešića i novinara RTRS-a Mate Đakovića, koji već danima u javnosti pokušava pronaći racionalan izgovor za višemjesečno korištenje vozila sa diplomatskim tablicama.


Poštovani posjetioci web portala Tuzlanska Republika: Pozivamo vas da pratite sadržaje naše Web stranice i putem Facebooka. Sadržaje Tuzlanske Republike možete pratiti i komentarisati like-ovanjem našeg Facebok Pagea na linku https://www.facebook.com/TuzlanskaRepublika/ . Hvala što pratite naš web portal.