Pokrenuta Inicijativa da se 15. maj proglasi za Dan grada Tuzle

Grupe građana Tuzla danas će organizovati potpisivanje Inicijative da se 15. maj proglasi za Dan grada Tuzle.

Potpisivanje peticije će se održati na Korzu (kod kipova Meše i Ismeta ) danas, 16.03.2019 sa početkom u 11 sati-

Pokretači Inicijative ističu da će nakon prikupljanja potpisa, ista u narednim danima biti predata i Gradskom vijeću Tuzla.

Podsjećamo, upetak 15.5.1992. godine paravojska, osnovana u Banja Luci, 12.5.1992. godine i stavljena pod komandu, poslije proglašenog ratnog zločinca, Ratka Mladića, sa pripadnicima Vojske Jugoslavije tog dana napali su Tuzlu. Postupajući u nužnoj odbrani, tuzlanski policajci, odbili su prvi napad na Tuzlu i time spasili preko 130.000 građana Tuzle, desetine hiljada izbjeglica, uglavnom iz ranije napadnutih gradova i sela, spasili privatnu i državnu imovinu, odbranili Tuzlu i dali vremena i Tuzli i Bosni i Hercegovini, da formira brigade i organizuje troipogodišnju odbranu Bosne i Hercegovine i Tuzle.

Kao Dan grada Tuzle obilježavan se 2. oktobar, dan kada je 1943. godine u Tuzla postala najveći oslobođeni grad u fašizmom pokorenoj Evropi


Poštovani posjetioci web portala Tuzlanska Republika: Pozivamo vas da pratite sadržaje naše Web stranice i putem Facebooka. Sadržaje Tuzlanske Republike možete pratiti i komentarisati like-ovanjem našeg Facebok Pagea na linku https://www.facebook.com/TuzlanskaRepublika/ . Hvala što pratite naš web portal.