Uoči sjednice GOSDP-a: Nikšić se u Sarajevu sastao sa Kukićem, Džapo i Čibukčićem

Komšić bi razgovarao sa SDA, ali ne bi u vlast "sam", već barem sa dijelom Bh. bloka. Sa SDA bi mogao i Kantonalni odbor SDP-a Tuzla, a da bi započeli pregovore sa tom strankom, potrebno im je "zeleno svjetlo" Glavnog odbora stranke, koji zasijeda u subotu

“Konkurs” za partnera SDA u vlasti u naredne četiri godine još uvijek nije zaključen. Nakon što su čelnici SDA pregovarali sa delegacijama SBB-a, PDA i A-SDA, te nakon što je nagoviješteno da će upravo te stranke činiti buduću koaliciju na federalnom i državnom nivou, otvorila se mogućnost ulaska u vlast i Demokratske fronte, uprkos ranijoj odluci Bh. bloka da ostaju u opoziciji.

Ukoliko Demokratska fronta uđe u vlast, SBB neće. Tako barem kaže šef SBB-a Fahrudin Radončić. Ne zna, izjavio je novinarima u srijedu, da li treba skočiti s tornja da bi dokazao da ga učešće u vlasti ne zanima. S druge strane, predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić smatra da je ranija odluka Bh. bloka uslovljena upravo interesima Radončića i njegovog partnera iz PDA Mirsada Kukića. Podsjetit ćemo da je upravo Radončić vršio najveći pritisak na Bh. blok uoči donošenja odluke o neulasku u vlast.

Komšić bi razgovarao sa SDA, ali ne bi u vlast “sam”, već barem sa dijelom Bh. bloka. Sa SDA bi mogao i Kantonalni odbor SDP-a Tuzla, a da bi započeli pregovore sa tom strankom, potrebno im je “zeleno svjetlo” Glavnog odbora stranke, koji zasijeda u subotu.

Na tu su temu danas, saznaje Faktor, razgovarali predsjednik SDP-a Nermin Nikšić, predsjednik PDA Mirsad Kukić te potpredsjednica SBB-a Edita Đapo i njen stranački kolega Fuad Čibukčić. Sastanak je održan u jednom sarajevskom hotelu, a o njegovom bi sadržaju mogao ovisiti epilog aktuelnih pregovora o formiranju vlasti.

Ukoliko SDP u Tuzlanskom kantonu počne pregovore sa SDA, to će značiti zatvorena vrata kantonalne vlasti za PDA. Koliko je stranci Mirsada Kukića stalo da zadrže upravljačke poluge u Tuzlanskom kantonu, potvrđuje informacija da je pojedinim zvaničnicima SDP-a nuđeno čak milion KM da za partnera ne izaberu SDA.

– Vrlo je to nezgodno pitanje. Ovdje se u Tuzli o tome priča javno. Čudne se stvari događaju. Puno se toga raspravlja da ima nešto u tome – kazao je sredinom februara za Faktor Enver Bijedić, predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a Tuzla.

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić tvrdi da njemu novac nije nuđen te da ga, posljedično, nije ni uzeo. U svakom će slučaju Kukićeva pažnja u subotu biti na sjednici Glavnog odbora SDP-a. Ukoliko članovi Glavnog odbora dopune ranije donesenu odluku te dozvole tuzlanskom SDP-u započinjanje pregovora sa SDA, PDA odlazi u opoziciju.

O toj bi odluci mogao ovisiti i stav Demokratske fronte. Ako su Kukić i SBB-ovci danas bili dovoljno uvjerljivi, te ako Nikšić iskoristi svoj utjecaj i usmjeri odluku Glavnog odbora, za SBB, PDA i A-SDA bi ipak mogla ostati otvorena vrata vlasti u narednom periodu.


Poštovani posjetioci web portala Tuzlanska Republika: Pozivamo vas da pratite sadržaje naše Web stranice i putem Facebooka. Sadržaje Tuzlanske Republike možete pratiti i komentarisati like-ovanjem našeg Facebok Pagea na linku https://www.facebook.com/TuzlanskaRepublika/ . Hvala što pratite naš web portal.