Član Sabora RH: Hrvatska se neprijateljski odnosi prema BiH, to mora prestati

Jasno je da ta ista politika vidi saveznika u Dodikovoj Republici Srpskoj što pokazuje cijeli niz događaja, od prisustvovanja odlikovanju ratnog zločinca ili izbjegavanja osude četničkog postrojavanja u Višegradu

Član Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost u Saboru Republike Hrvatske Branimir Bunjac rekao je za novinsku agenciju Patria da bi prije bilo kakvih ozbiljnijih poteza trebalo najprije provjeriti izjavu o obavještajnom djelovanju Hrvatske prema Bosni i Hercegovini, premda je, rekao je Bunjac, evidentno da se država Hrvatska neprijateljski odnosi prema Bosni i Hercegovini.

Mi ne možemo sad donositi stav o tome, rekao je Bunjac, ali je dodao da je “politika HDZ-a, kako onog u BiH tako i u Hrvatskoj, neprijateljska prema Sarajevu”.

– Ta politika je prije svega neprijateljska prema Bošnjacima. Jasno je da ta ista politika vidi saveznika u Dodikovoj Republici Srpskoj što pokazuje cijeli niz događaja, od prisustvovanja odlikovanju ratnog zločinca ili izbjegavanja osude četničkog postrojavanja u Višegradu – rekao je Bunjacm član Živog zida, te dodao da je “sasvim jasno da je hrvatska politika svoga saveznika pronašla u Republici Srpskoj i da je njihov cilj miješanje u unutrašnje poslove Bosne i Hercegovine”.

– Da je hrvatska politika prema Bosni i Hercegovini iskrena, onda bismo i ovakve izjave mogli zanemariti, ali kada imate sve ove ranije konotacije, onda je sasvim normalno da ljudi sumnjaju da su i ova posljednja dešavanja dio paklenog plana – rekao je Bunjac, dodajući da je politika HDZ-a najveća vanjskopolitička greška Republike Hrvatske koja “mora pod hitno prestati.”

Žurnal je objavio da su obavještajci i diplomate Republike Hrvatske pokušali najmanje dva puta vrbovati pripadnike selefijskog pokreta iz BiH za prenošenje oružja i eksploziva u mesdžide na području Zeničko-dobojskog kantona. Cilj je bio, kako je navedeno u dokumentima kojima raspolažu sigurnosne agencije BiH, a na koje se poziva magazin, da se tim akcijama potvrde optužbe hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović koja je ustvrdila je “BiH leglo terorizma”.

Medijske navode o obavještajnom djelovanju Hrvatske protiv BiH potvrdio je za Faktor ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić. 


Poštovani posjetioci web portala Tuzlanska Republika: Pozivamo vas da pratite sadržaje naše Web stranice i putem Facebooka. Sadržaje Tuzlanske Republike možete pratiti i komentarisati like-ovanjem našeg Facebok Pagea na linku https://www.facebook.com/TuzlanskaRepublika/ . Hvala što pratite naš web portal.