Kažu da bi nas kineska investicija u Blok 7 mogla koštati evropskog puta: Čelnici EU već šalju signale

ačin finansiranja, garancija vlasti na cjelokupni iznos kredita alarmirao je zvaničnike EU, a naročito Evropske energetske zajednice da bi investicija mogla biti nelegitimna i štetna.

Evidentno je da pitanje izgradnje Bloka 7 u Tuzli, što bi bio najveći energetski projekat u BiH neće biti samo pitanje industrije, već i značajno političko pitanje, odnosno pitanje utjecaja i interesnih sfera Kine na Zapadnom Balkanu.

Svi su saglasni, pa i Evropska unija da je gradnja Bloka 7 neophodna zbog smanjenja zagađenja, ekološke prihvatljivosti kao u brojne druge prednosti. Ipak, način finansiranja, garancija vlasti na cjelokupni iznos kredita alarmirao je zvaničnike EU, a naročito Evropske energetske zajednice da bi investicija mogla biti nelegitimna i štetna.

Komesar za proširenje EU i politiku susjedstva Johannes Hahn iznenađen je odlukom da je velika većina u Parlamentu FBiH dala saglasnost za kredit kod kineske izvozno-uvozne banke.

“To poteže ozbiljno pitanje o posvećenosti BiH međunarodnim sporazumima i evropskim pravilima u okviru Sporazuma o Energetskoj zajednici, ali također o izboru energetske tehnologije, kao i analize omjera cijene i koristi na odgovoran i transparentan način”, naveo je Hahn.

Sada se nameće pitanje jesu li zvaničnici BiH odlukom da Kineze ubedu u posao i uzmu kineski kredit za ovaj projekat “stali na žulj” evropskim zvaničnicima.

Ovu temu za Klix.ba komentarisao je i dugogodišnji novinar Elvir Bucalo, inače dobar poznavalac pitanja evropskih integracija i puta naše zemlje. 

“Ne bih previše pažnje posvetio tome kako na priču o Bloku 7 reaguje EU, niti da li ćemo kasniti sa EU integracijama ili ne. Kašnjenje je već u sferi vica, dok će se Evropljani, na kraju, složiti sa onim sa čim se mi sami složimo, a tu već nastaje ključni problem. Da li neko zna sa čime smo se složili kada je riječ o energetskoj politici, razvojnim prioritetima, politici uopšte? Ima li iko ozbiljan ko promišlja o tome ili je krajnji domet otvaranje za kineski kapital, finansijski i politički utjecaj Pekinga”, ističe Bucalo.

Skoro svi stručnjaci se slažu da je izgradnja termo Bloka 7 neophodna. To je, dakle, zamjenski blok koji omogućava da istovremeno dođe do smanjenja zagađenja, emisije CO2 i da postigne sve evropske standarde koji se traže u smislu ekološkog zbrinjavanja. Kada se izgradi, dovest će do gašenja blokova 3, 4 i 5.

“U vremenu kada ozbiljne vlade, napredni dio svijeta odbacuju sve vrste fosilnih goriva, kao neslana šala Vlade FBiH zvuči i bučna najava istraživanja zaliha nafte. Koliko god da tražim opravdanje u činjenici da su premijer i resorni ministar odrastali na američkoj propagandi sedamdesetih da sreća znači profit po svaku cijenu, ne nalazim ga jer bi čak i premijer Novalić morao znati za fracking, ubijanje zemljišta trajno i duboko, kako bi se dobilo fosilno gorivo. I to sve u zemlji čiji se
gradovi i industrijska postrojenja već takmiče u zagađenosti na svjetskom nivou”, kazao je Bucalo.

Hahn je istaknuo da je siguran da su zastupnici imali dobre razloge za svoju odluku za garanciju na kredit od 614 miliona eura i da će je moći objasniti svojim građanima. 

“Pitanja kao što su procjena utjecaja na okolinu, državnu pomoć i procedure javne nabavke će sigurno biti pozorno promatrane tokom procesa davanja mišljenja”, dodao je Hahn.

U svijetu borbe za energiju, energetsku efikasnost i nove izazove postavlja se pitanje je li BiH odabrala lakši put s Kinezima. 

“Vjerovatno je lakše postići dogovor sa Kinezima nego sačiniti cjelovit plan iskorištavanja obnovljivih izvora energije, energije koju čak i birokrate iz Brisela, uz turizam i poljoprivredu, prepoznaju kao strateški kapacitet i potencijal BiH. Za to će, sasvim sigurno, trebati čekati neke nove generacije političara. Ovi su dosegli tek do kamena temeljca pod Vrandukom”, zaključio je Bucalo.

 
 
 
 

Poštovani posjetioci web portala Tuzlanska Republika: Pozivamo vas da pratite sadržaje naše Web stranice i putem Facebooka. Sadržaje Tuzlanske Republike možete pratiti i komentarisati like-ovanjem našeg Facebok Pagea na linku https://www.facebook.com/TuzlanskaRepublika/ . Hvala što pratite naš web portal.