Šteta od požara na pijaci u Tuzli procijenjena na 1,5 miliona KM, trgovci još čekaju obećane štandove

Prije devet dana veći dio Gradske pijace u Tuzli progutao je veliki požar, a više od 60 porodica ostalo je bez svojih štandova. Tu su zarađivali novac za egzistenciju, a veći dio njih od mjesečnog pazara na ovom mjestu školovao je svoju djecu.

Tuzlak Zaim Baraković dvije i po decenije prodavao je odjeću na jednom od štandova, a prije devet dana gledao je kako vatra guta svu robu koju je nedavno kupio. Iako su se utisci u određenoj mjeri slegli, on još uvijek ne zna kako dalje. 

“U trenutku sam izgubio sve što sam imao. Većina prodavača na pijaci kreditno je zadužena, jer robu kupuju na takav način. Kako sada bankama i mikrokreditnim fondacijama vraćati posuđeni novac? Nismo mogli ni sanjati da će nam se ovo desiti. Taj dan nikada neću zaboraviti. Cijela moja porodica je u problemu. Supruga noćima ne može da zaspe, samo se pita kako da riješimo ovaj problem”, kaže nam Baraković kojeg smo danas zatekli u krugu tuzlanske pijace.

Dobili jednokratnu pomoć

Iako još uvijek nemaju štandove, trgovci se svakodnevno okupljaju na Gradskoj pijaci. Proteklih dana aktivno su radili na raščišćavanju zgarišta, a tek mali dio robe su uspjeli spasiti.

Nakon požara u kojem je uništeno skoro 100 štandova, boksova i pratećih objekata, trgovci su iz gradskog budžeta dobili jednokratnu pomoć u iznosu od po hiljadu maraka, a u narednom periodu će na četveromjesečno besplatno korištenje dobiti štandove na neoštećenom dijelu pijace.

Direktorica Javnog preduzeća Tržnice-pijace Selma Isaković-Ćorić za Klix.ba je kazala da je pijačnim trgovcima nuđeno da počnu raditi na Maloj pijaci koja se nalazi u naselju Brčanska Malta, međutim oni na to nisu pristali.

“Šteta na teret našeg javnog preduzeća dosad iznosi više od 400.000 KM, bez robe zakupaca koja je izgorjela u požaru. Mi još uvijek čekamo izvještaje i zapisnike komisije, a prema nezvaničnim informacijama, oštećenja na stubovima nastrešnice nisu velika. Trenutno su u toku aktivnosti na uređenju platoa koji se nalazi ispod nje”, istakla je Isaković-Ćorić. 

Istražni timovi Ministarsva unutrašnjih poslova i Tužilaštva Tuzlanskog kantona još uvijek utvrđuju tačan uzrok izbijanja vatre.

Kako nam je potvrđeno, istražitelji su dosad izuzeli sve neophodne dokaze, a kompleksna vještačenja i dalje su u toku. Također, u ovom predmetu je saslušan i veliki broj svjedoka, kao i članova uprave Javnog preduzeća Tržnice-pijace.

Na Gradskoj pijaci okvirno radi 300 korisnika koji svakodnevno dolaze na posao, a svoju zaradu danas ne može ostvariti njih više od 60 koji su za nekoliko trenutaka ostali bez robe koja je pretvorena u pepeo.


Poštovani posjetioci web portala Tuzlanska Republika: Pozivamo vas da pratite sadržaje naše Web stranice i putem Facebooka. Sadržaje Tuzlanske Republike možete pratiti i komentarisati like-ovanjem našeg Facebok Pagea na linku https://www.facebook.com/TuzlanskaRepublika/ . Hvala što pratite naš web portal.