Zašto Srbija sarađuje s NATO savezom a u BiH se “minira” ta saradnja

Politički predstavnici iz RS-a gotovo jednoglasno odbijaju saradnju s NATO-om, pozivajući se na politiku Srbije koju žele pratiti. Ipak, praksa pokazuje drugačije.

Uslov da BiH bude službeno aktiviran MAP jeste da država usvoji Nacionalni godišnji program. BiH je na korak od usvajanja tog programa. On je u formi Nacrta u Vijeću ministara, ali već nekoliko puta ta tačka dnevnog reda je izbjegnuta, a prije svega zbog izbjegavanja srpskih ministara da se izjasne o tome.

Politički predstavnici iz RS-a gotovo jednoglasno odbijaju saradnju s NATO-om, pozivajući se na politiku Srbije koju žele pratiti.

Ipak, praksa pokazuje drugačije. Prvo, Nacionalni godišnji program ni blizu ne znači članstvo u Alijansi, ali je značajan iskorak zbog provođenja bitnih reformi. A s druge strane Srbija itekako sarađuje s NATO savezom i to na obostrano zadovoljstvo. Tu činjenicu srpski politički predstavnici u BiH redovno izbjegavaju spomenuti.

To je naglasio u svom pismu Predsjedništvu BiH i američki državni sekretar Mike Pompeo. On navodi kako i Srbija, iako nije članica NATO-a, ima značajnu saradnju s Alijansom, uključujući zajedničke vježbe sa ciljem povećanja stepena interoperabilnosti između vojske Srbije i članica NATO-a te da zato nema razloga da BiH ne uspostavi slične odnose sa Sjevernoatlanskim savezom.

Srbija je od 2003. godine započela pripreme za učešće u Partnerstvu za mir, a NATO je za tu zemlju pripremio i poseban program. Učesnica tog partnerstva Srbija je postala 2006. godine, a dokument je potpisao Boris Tadić. Saradnja Srbije za sada ne predviđa članstvo u NATO-u, ali potiče intenzivnu saradnju.

James Appathurai, zamjenik pomoćnika generalnog sekretara NATO-a
nedavno je kazao da je saradnja sa Srbijom bolja nego ikad.

Od pristupanja programu Partnerstvo za mir Vojska Srbije je učestvovala u 150 vojnih vježbi sa članicama NATO saveza. Vojska Srbije je najčešće izvodila vježbe sa SAD-om te Mađarskom, Rumunijom i Bugarskom.

Od 2006. Srbija je svake godine izvodila više vježbi sa NATO-om, a najviše 2012. kada su učestvovali u 23 vježbe. Posljednji dostupnici podaci govore da je Srbija 2017. učestvovala u 15 vježbi s vojnicima NATO saveza.

Poređenja radi sa Rusijom od 2006. godine Srbija je ukupno učestvovala u 12 vježbi. Ukupno je 401 vojnik vojske Srbije stekao kompetencije po NATO standardima.

Od 2007. godine Rusija je vojsci Srbije donirala 51.000 eura, a s druge strane članice NATO saveza donirale su 40 miliona eura.

Sve ovo dovoljno govori koliko Srbija aktivno i intenzivno sarađuje sa NATO savezom i ne ide u prilog političarima iz RS-a koji blokiraju saradnju BiH sa NATO savezom. Jedina razlika je što je BiH davno iskazala interes i podnijela inicijativu za članstvo u Alijansi, a Srbija to još nije uradila iako paralelno sve intenzivnije sarađuje.


Poziv posjetiocima: Poštovani posjetioci, pozivamo vas da diskutujete i komentarišete sadržaje naše Web stranice. Da bi ste diskutovali uključite se u našu Facebook grupu (koja je ujedno i Forum za diskusiju o temama koje obrađuje Tuzlanska Republika), klikom na link: https://www.facebook.com/groups/tuzlanskarepublika. Hvala!