‘Imperija uzvraća udarac’: SDA i PDA neće podržati izbor Mahira Mešalića (DF) za predstavnika Bošnjaka u rukovodstvu Skupštine TK

Stranke opozicije SDA i PDA, koje imaju većinu u Klubu Bošnjaka, neće podržati izbor Mahira Mešalića iz DF-a za predstavnika Bošnjaka u rukovodstvu Skupštine Tuzlanskog kantona.

Podsjećamo, pet stranaka ‘koalicije 19’ (SDP, DF, Naša stranka, Stranka za BiH, SBB) dogovorili su se da pozicija predsjedavajućeg Skupštine Tuzlanskog kantona pripadne DF-u, a kandidat za ovu funkciju je Mahir Mešalić. Dopredsjednike iz reda hrvatskog i srpskog naroda delegirao bi SDP. Predstavnik Hrvata u rukovodstvu Skupštine bi trebala biti Vedrana Petrović, dok bi predstavnik Srba trabao biti Žarko Vujović ili Slađan Ilić.

25

˝Mi nećemo podržati izbor Mahira Mešalića ili bilo koga drugog kandidata tih pet stranaka, s obzirom da nismo dio koalicione većine koju formira SDP i četiri male stranke˝, kazao je za ‘Faktor’ predsjednik Kluba zastupnika SDA u Skupštini TK Bego Gutić.

91

Procedura nalaže da svaki klub naroda predlaže po jednog kandidata za predsjednika Skupštine TK. Nakon što ih Skupština potvrdi, oni između sebe biraju predsjednika, a drugo dvoje obnašaju funkcije dopredsjedavajućih Skupštine.

62

˝PDA neće podržati Mahira Mešalića, niti bilo kojeg kandidata iz ‘koalicije 19’. Mjesto Bošnjaka u rukovodstvu Skupštine TK može ostati nepopunjeno, sve dok se ne usaglasi kandidat unutar kluba. To ne pravi nikakvu blokadu u daljem procesu. Predstavnici Srba i Hrvata u rukovodstvu Skupštine TK  mogu insistirati da oni izaberu predsjednika. Odluka je na njima ˝, istakao je za ‘Faktor’ šef Kluba zastupnika PDA i predsjednik Skupštine TK u tehničkom mandatu Senad Alić.

S obzirom da je od ranije poznato da će kandidati Srba i Hrvata za predsjednika Skupštine TK biti iz SDP-a, ukoliko se bude išlo na opciju bez Bošnjaka, rukovodstvo Skupštine bi moglo biti izabrano bez većih problema.

U narednu srijedu, 9.januara, trebala bi biti održana Sjednica Kolegija Skupštine TK, a u petak, 11. januara nastavak konstituirajuće sjednice Skupštine Tuzlanskog kantona.


Poziv posjetiocima: Poštovani posjetioci, pozivamo vas da diskutujete i komentarišete sadržaje naše Web stranice. Da bi ste diskutovali uključite se u našu Facebook grupu (koja je ujedno i Forum za diskusiju o temama koje obrađuje Tuzlanska Republika), klikom na link: https://www.facebook.com/groups/tuzlanskarepublika. Hvala!