Kad se već ‘prebrojavaju’: Ko je gdje iz SDA bio 1992.?

Podsjetnik Samri Ćosović-Hajdarević: „Glas Amerike“, referirajući se na obraćanje zastupnice Ćosović-Hajdarević, nabrojao neke od vojno sposobnih SDA-ovaca, poput Zvizdića i Čampare, koji su „služili“ vani, i Bakira, koji je bio u očevom kabinetu, zaključujući da to ko je gdje bio u ratu neće riješiti probleme građana.

Ugledni medij podsjetio da je Denis Zvizdić, prije nego što je otišao u Njemačku, bio u Ministarstvu prostornog uređenja, a Bakir Izetbegović u kancelariji svog oca

Sudeći prema reakcijama na društvenim mrežama, još će se dugo prepričavati izlaganje SDA-ove zastupnice Samre Ćosović-Hajdarević s posljednje sjednice Skupštine Kantona Sarajevo kada je imenovana nova Vlada KS.

Pokušavajući diskreditirati novoizabranog premijera Edina Fortu (Naša stranka), Ćosović-Hajdarević spornim je istakla to što on, kako ona tvrdi, „nije bio tokom agresije na BiH u Sarajevu“. Zapravo, prema njenom izlaganju, niko ko nije bio u ratu u BiH nema pravo ni biti imenovan bilo gdje.

No, na to ko je gdje bio u ratu, osim brojnih građana, podsjetio je i ugledni „Glas Amerike“, medij na bosanskom jeziku sa sjedištem u Vašingtonu.

U kratkom videoprilogu ovaj medij nabrojao je neke istaknute kadrove SDA koji su obnašali ili obnašaju visoke funkcije, a tokom rata nisu vidjeli prve linije. Između ostalog, „Glas Amerike“ podsjetio je na Denisa Zvizdića koji je tokom rata radio u Ministarstvu prostornog uređenja i građenja (!?) sve dok nije otišao u Njemačku, ali i na Aljošu Čamparu, pa i Bakira Izetbegovića, koji je radio kod oca u kabinetu, a poznato je već odavno i kako je većinu vremena provodio i sefu Centralne banke.

„Glas Amerike“ slikom je zaključio i da to ko je gdje bio 1992. godine građanima neće riješiti probleme poput zagađenosti zraka i sve manjeg broja stanovnika BiH.

– Historija dokazuje da političari koji često naglašavaju prošlost obično nemaju šta građanima ponuditi u sadašnjosti ili budućnosti – navodi se u videu.


Poziv posjetiocima: Poštovani posjetioci, pozivamo vas da diskutujete i komentarišete sadržaje naše Web stranice. Da bi ste diskutovali uključite se u našu Facebook grupu (koja je ujedno i Forum za diskusiju o temama koje obrađuje Tuzlanska Republika), klikom na link: https://www.facebook.com/groups/tuzlanskarepublika. Hvala!