Za Guinnessov rekord: Tuzlaci napravili baklavu tešku 800 kilograma

Po jedan komad baklave namijenjen je rudarima koji danas obilježavaju svoj dan, ali i prvačićima iz osnovnih škola Tuzlanskog kantona, zatim Velike Kladuše, Zenice i Odžaka.

Organizatori su istakli da je baklava pripremana proteklih nekoliko dana, po tradicionalnoj recepturi staroj nekoliko decenija.

“Mnogo vremena i truda je uloženo kako bismo baklavu napravili onako kako su je pripremale naše nene i majke, po originalnom receptu. Učestvovalo je 15 izvrsnih kuhara i slastičara koji su radili deset dana”, naveo je Šerif Abdiji, čiji je tim pripremao tradicionalnu baklavu.

Glasnogovornik manifestacije Gastro Show Vedran Jahić kaže da je baklava nominovana za ulazak u Guinnessovu knjigu rekorda, kao najveća na svijetu.

“Nalazimo se u periodu darivanja, a Udruženje Zmajevo srce željelo je spojiti ugodno s korisnim pa smo na 21. decembar – Dan rudara željeli sve građane počastiti najvećom baklavom na svijetu”, rekao je Jahić.

U ovoj tradicionalnoj slastici koja je pripremljena od halal proizvoda, pored rudara i osnovaca uživat će i štićenici tuzlanskog Doma penzionera, Merhametove javne kuhinje, Doma za djecu bez roditeljskog staranja, kao i Dječije javne kuhinje u Lukavcu.

U okviru Gastro Showa upriličen je i bogat zabavni program, a da li je tuzlanska baklava ušla u Guinnessovu knjigu rekorda bit će poznato naknadno.


Poziv posjetiocima: Poštovani posjetioci, pozivamo vas da diskutujete i komentarišete sadržaje naše Web stranice. Da bi ste diskutovali uključite se u našu Facebook grupu (koja je ujedno i Forum za diskusiju o temama koje obrađuje Tuzlanska Republika), klikom na link: https://www.facebook.com/groups/tuzlanskarepublika. Hvala!