Navodno: U GIKIL-u instalirana nova, 300.000 KM vrijedna oprema za kontrolu sadržaja uglja i koksa

Riječ je o proizvodima renomiranih proizvođača LEKO iz Sjedinjenih Američkih Država, te AGILENT i RETSH iz Njemačke.

“Ova investicija je od velikog značaja za ispitivanje naših sirovina i proizvoda. Najvažnije je da ova oprema daje realne i tačne rezultate i s tim ciljem se modernizujemo, uz važnu činjenicu da ćemo ovime poboljšati i ekološke uvjete, jer ćemo imati potrebnu kontrolu. Uz aparat za određivanje reaktivnosti koksa i druge uređaje koji su nabavljeni ranije, ukupna vrijednost ove investicije u GIKIL-u iznosi blizu 300.000 KM”, istakao je direktor fabrike Koksara Huso Jašarević.

Rukovodilac Sektora kontrole i kvaliteta Edib Džibrić objašnjava da će “aparati koji su stigli kao i oni za koje se čeka isporuka pomoći u dobijanju tačnih i brzih rezultata prije svega procenta sumpora”.

“U toku je i nabavka aparata za analizu pepela, isparljivih materija i vlage, fiksnog ugljika, i to istovremenim mjerenjem čak 19 uzoraka”, dodao je Džibrić.

Svi rezultati koji se dobiju u centralnoj laboratoriji GIKIL-a direktno će biti upućivani u fabriku Koksara s ciljem kontinuirane kontrole i poboljšanja rezultata rada, navedeno je u saopćenju Global Ispat Koksna Industrija d.o.o. Lukavac.


Poziv posjetiocima: Poštovani posjetioci, pozivamo vas da diskutujete i komentarišete sadržaje naše Web stranice. Da bi ste diskutovali uključite se u našu Facebook grupu (koja je ujedno i Forum za diskusiju o temama koje obrađuje Tuzlanska Republika), klikom na link: https://www.facebook.com/groups/tuzlanskarepublika. Hvala!