Ništa od 100.000 novozaposlenih… ali, sve više korisnika Merhametove i Dječije javne kuhinje u TK

U Bosni i Hercegovini je svakim danom sve više gladnih, a narodne kuhinje reklo bi se, vode bitku same sa sobom, kako da toplim obrocima opskrbe građane koji su najugroženiji. Podrškom vlasti se ne mogu pohvaliti i većinom se oslanjaju na pomoć dobrih ljudi.
Narodna kuhinja Imaret u Tuzli i Dječija javna kuhinja Lukavac, jedini su spas za sve veći broj onih koji u mnogome zavise od pomoći dobrih ljudi.

Tima Alić je samo jedna od oko 3.000 korisnika Narodne kuhinje ´´Imaret´´. I tako unazad dvadeset godina. Živi sa maloljetnim sinom bez bilo kakvih novčanih primanja. Muž joj je umro. Kako nam kaže, živi od danas do sutra.

Osim u Tuzli, javna kuhinja ima punktove u Lukavcu, Gračanici i Kalesiji. Kuhinja opstaje i zahvaljujući kantonalnom budžetu u omjeru od 30%, budžetima općina, a jedan dio hrane osiguravaju i iz Merhametovog privrednog gazdinstva.

S druge strane, velika je potreba i za Dječijom javnom kuhinjom u Lukavcu, jedinoj takve vrste u Bosni i Hercegovini.

Zadatak ove kuhinje je nahraniti gladnu djecu, a dnevno se pravi stotinjak obroka, zahvaljujući isključivo donacijama. Zbog teškog finansijskog stanja i Narodna kuhinja Imaret iz Tuzle, svakim danom odbije na stotine gladnih, a taj broj se povećava.


Poziv posjetiocima: Poštovani posjetioci, pozivamo vas da diskutujete i komentarišete sadržaje naše Web stranice. Da bi ste diskutovali uključite se u našu Facebook grupu (koja je ujedno i Forum za diskusiju o temama koje obrađuje Tuzlanska Republika), klikom na link: https://www.facebook.com/groups/tuzlanskarepublika. Hvala!