Majke Srebrenice: otkako je DNK laboratorija preseljena u Hag nijedan izvještaj identifikacije posmrtnih ostataka nije stigao

Protestom šetnjom svakog 11. u mjesecu Srebreničanke napominju da se najstrašniji zločin u vihoru proteklog rata nikada ne smije zaboraviti, ali i nikome ponoviti.

“Mnoge žene su bolesne ili su umrle, a da nisu dočekale pronalazak posmrtnih ostataka svojih najmilijih. Nažalost, sve sporo ide, a otkako je DNK laboratorija preseljena u Hag nijedan izvještaj vezano za identifikaciju posmrtnih ostataka nije stigao. Ovo je strašno za porodice, gubimo nadu u pronalazak kostiju”, kaže predsjednica Udruženja “Žene Srebrenice” Hajra Ćatić te dodaje da se o počinjenom genocidu ne treba pričati samo 11. jula nego i svih ostalih dana u godini.

Da žene Srebrenice nisu same, ni zaboravljene danas je ponovo potvrđeno u Tuzli, jer su se mirnoj protestnoj šetnji pridružili i brojni građani, kao i grupe žena iz Doboja i Banovića.

“U Srebrenicu smo išle, a dolazimo i ovdje. Svaki put želimo biti uz Srebreničanke, a svakog 11. u mjesecu je izuzetno bitno prisjećati se svega. Istina je neophodna svima nama, majkama za smiraj, a nama za budućnost. Neophodno je da znamo kada, kako i gdje se desilo. Tu smo, čekamo i nadamo se da će se ta istina nekada u potpunosti saznati”, rekla je Lamija Vatrešmehmedić koja je u Tuzlu stigla uime Medžlisa Islamske zajednice u Doboju.

Na današnjem skupu u Tuzli je izraženo nezadovoljstvo i sporim procesom hapšenja i procesuiranja ratnih zločinaca.


Poziv posjetiocima: Poštovani posjetioci, pozivamo vas da diskutujete i komentarišete sadržaje naše Web stranice. Da bi ste diskutovali uključite se u našu Facebook grupu (koja je ujedno i Forum za diskusiju o temama koje obrađuje Tuzlanska Republika), klikom na link: https://www.facebook.com/groups/tuzlanskarepublika. Hvala!