Za samo četiri godine ukupno 44.195 državljana Bosne i Hercegovine podnijelo zahtjev za prijem u državljanstvo Republike Srbije

Ova informacija potvrđena je za Klix.ba u Generalnom konzulatu Republike Srbije u Banjoj Luci, od kojeg smo tražili da nam dostavi podatke o tome koliko je bh. državljana od 1. januara 2014. godine do 1. novembra 2018. godine podnijelo zahtjev za prijem u državljanstvo Srbije.

Kako su nam kazali, u tom periodu je ukupno 44.195 državljana BiH podnijelo zahtjev za prijem u državljanstvo Srbije po raznim osnovama, odnosno po osnovu srpskog porijekla, po osnovu braka s državljaninom Republike Srbije, po osnovu prebivališta na teritoriji Srbije i po osnovu Ugovora o dvojnom državljanstvu sklopljenom između Srbije i BiH.

Podsjećamo, Predsjedništvo Bosne i Hercegovine na sjednici održanoj 26. marta 2003. godine donijelo je Odluku o ratifikaciji Ugovora o dvojnom državljanstvu između Bosne i Hercegovine i Savezne Republike Jugoslavije koji je potpisan u Beogradu 29. oktobra 2002. godine.

Ovim ugovorom države su se usaglasile da državljanin jedne države ugovornice može steći i državljanstvo druge države ugovornice, odnosno dvojno državljanstvo.


Poziv posjetiocima: Poštovani posjetioci, pozivamo vas da diskutujete i komentarišete sadržaje naše Web stranice. Da bi ste diskutovali uključite se u našu Facebook grupu (koja je ujedno i Forum za diskusiju o temama koje obrađuje Tuzlanska Republika), klikom na link: https://www.facebook.com/groups/tuzlanskarepublika. Hvala!