CIA ažurirala podatke o BiH: Loša ekonomija, pad nataliteta i glavna ruta za prijevoz heroina

Prema novim podacima, u bh. gradovima živi 48,2 posto populacije, dok je u glavnom gradu 343.000 stanovnika. Najnaseljenija područja su na sjeveru i u centralnim područjima zemlje.

Broj umrlih i dalje je veći od broja rođenih, pa smo po broju rođenja na 211. mjestu. Sve zemlje regije, osim Slovenije, nalaze se ispred BiH.

Kada su u pitanju ekonomski podaci, prema BDP-u za prošlu godinu nalazimo se na 112. mjestu i i u društvu smo sa Laosom, Hondurasom, Senegalom i Trindadom i Tobagom. Sirija ima veći BDP od naše zemlje. Inflacija potrošačkih cijena je veća za 1,3 posto, dok je povećan i iznos zaduženja građana u komercijalnim bankama. Imamo 1,3 miliona radno sposobnih stanovnika, ali je stopa nezaposlenosti 20,5 posto. Ta stopa je mnogo veća kada je u pitanju nezaposlenost mladih te smo još uvijek na “tronu”.

U izvještaju se i ove godine navodi kako smo i dalje jedna od glavnih tranzitnih ruta za prijevoz heroina u Zapadnu Evropu, te da smo i dalje izuzetno osjetljiva zemlja kada je u pitanju pranje novca zbog neregulisane ekonomije bazirane na kešu, slabo pravosuđe i korupcija.

Kada je riječ o međunarodnim sporovima, CIA ističe kako imamo neriješenu granicu sa Srbijom na rijeci Drini.


Poziv posjetiocima: Poštovani posjetioci, pozivamo vas da diskutujete i komentarišete sadržaje naše Web stranice. Da bi ste diskutovali uključite se u našu Facebook grupu (koja je ujedno i Forum za diskusiju o temama koje obrađuje Tuzlanska Republika), klikom na link: https://www.facebook.com/groups/tuzlanskarepublika. Hvala!