Bosanski BS English EN Français FR Deutsch DE Italiano IT Русский RU Español ES العربية AR

Građevinski radovi u centru Tuzle ugrožavaju neolitsko arheološko nalazište

Ubrzana urbanizacija danas predstavlja veliku prijetnju po bosanskohercegovačko naslijeđe.

Upozoravaju da je danas, nažalost, naša baština ugrožena više nego ikada, a jedan dobar primjer za takvo što jesu i građevinski radovi koji se odvijaju na lokalitetu Hendek, u užoj gradskoj jezgri Tuzle.

“Poznato je da se na ovom prostoru nalazi veliki neolitski lokalitet. Može se kazati da su ovo najstariji korijeni Tuzle kojima se Tuzlaci itekako ponose. Međutim, tužno zvuči činjenica da nikog nije briga zbog toga sto se danas nepovratno uništava jedan dio tog neprocjenjivog lokaliteta naše najstarije prošlosti. Nadamo se da će nadležni reagovati te da će zaustaviti navedene radnje dok se ne obave stručna arheološka istraživanja na ovoj lokaciji. Zakon je ovdje jasan. Radovi se moraju zaustaviti ukoliko se pronađu arheološki ostaci. Nadamo se da će tako biti i postupljeno”, poručuju profesori Kaljanac i Bujak.


Poziv za učlanjenje u grupu: Poštovani posjetioci naše web stranice, pozivamo Vas da se aktivno uključite u tematiku Facebook grupe Tuzlanska Republika (Politika, Društvo, Business, Sport, NVO... na području tuzlanske regije), klikom na link: https://www.facebook.com/groups/tuzlanskarepublika. Hvala!