Nalaz obdukcije preminulog Rame Bećirovića: Protiv boraca korišteni sprejevi koji se upotrebljavaju protiv napada pasa i medvjeda i za uništavanje korova

SREDSTVIMA INFORMISANJA

u povodu uvida u nalaz obdukcije preminulog borca Rame Bećirovića nakon boračkih protesta u Sarajevu i dokumenta koji dokazuje da su protiv boraca korišteni sprejevi koji se upotrebljavaju protiv napada pasa i medvjeda i za uništavanje korova

 

Shodno dopisu Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona, kao advokat porodice preminulog borca Rame Bećirovića nakon boračkih protesta u Sarajevu, izvršio sam uvid u obdukcijski nalaz u Zenici, a iz razloga što mi nalaz nije dostavljen. Potvrđene su moje prethodne informacije prezentirane javnosti da je srce Rame Bećirovića bilo dvostruko uvećano radi blokade i bajpasa koji su mu bili ugrađeni. Proces uvećanja srca je počeo dva ili tri dana ranije, te s obzirom da je smrt nastala 8. septembra, jasno je da je uzrok smrti trauma koja je nastala za vrijeme dok je Ramo Bećirović bio pod traumom zbog korištenja sprejeva i lišavanja slobode 5. septembra, i pored okolnosti da sam u policijskoj stanici upozoravao načelnika na Ramino izrazito loše zdravstveno stanje, o čemu svjedoči i ljekarski nalaz sa CUM-a.

Rezultat slika za preminulog borca Rame Bećirovića

Shodno zahtjevu za dostavljanje informacije o hemijskom sastavu sredstava korištenih na protestima protiv boraca, iz razloga što veći broj boraca još uvijek ima zdravstvenih problema, odgovor MUP-a Kantona Sarajevo koji je dostavljen potvrđuje sumnju da je smrt Rame Bećirovića posljedica traume hapšenja, ali i korištenja izrazito agresivnih sredstava kojim su borci zasipani.

Protiv demobilisanih boraca upotrijebljen je “PAVA 60” sprej, koji sadrži otopinu Pelargonsku kiselinu, dakle, po naredbi vlasti, protiv boraca koji su tražili svoja opravdana prava i putem protesta upotrebljeni su izrazito agresivni sprejevi koji se koriste protiv napada pasa i medvjeda, sa sadržinom koja se upotrebljava za uništavanje korova.

Tužilaštvo ću dostaviti obimnu dokumentaciju o zdravstvenom ugrožavanju boraca, te je uz nalaze o smrti Rame Bećirovića dužno procesuirati odgovorna lica koja su naredila korištenje neprimjerenih sredstava protiv boraca.

 

  1. 10. 2018.                                                      Mirnes Ajanović, advokat

 


Poziv posjetiocima: Poštovani posjetioci, pozivamo vas da diskutujete i komentarišete sadržaje naše Web stranice. Da bi ste diskutovali uključite se u našu Facebook grupu (koja je ujedno i Forum za diskusiju o temama koje obrađuje Tuzlanska Republika), klikom na link: https://www.facebook.com/groups/tuzlanskarepublika. Hvala!