Prevareni kupci stanova u SPO “15 maj” blokirali raskrsnicu na Brčanskoj Malti (VIDEO)

Kako su i najavili iz Udruženja “15 maj” koje okuplja prevarene kupce stanova u zgradi SPO “15 maj” na Brčanskoj Malti i danas su održani protesti kako bi skrenuli pažnju na decenijski problem u kojem se nalaze. Naime, njih oko 50-tak odlučilo je danas pod blokadom džati raskrsnicu na Brčanskoj Malti na način da su preko obilježenih pješačkih prelaza u koloni kružili raskrsnicom i tako onomogućili normalno odvijanje saobraćaja.

Vozači u koloni strpljivo čekaju i trubeći daju podršku prevarenim kupcima jer mnogi građani Tuzle se suosjećaju sa svojim sugrađanima koji su još prije skoro deset godina uredno platili stanove u koje do danas nisu u mogućnosti da usele. U isočnom dijelu grada u ovom trenutku velike su  saobraćajne gužve, a neka vozila kroz naselje Sjenjak idu u pravcu Slavinovića i Simin Hana. Podsjetimo, iz Udruženja “SPO 15 maj” nadležima su dali rok 15. oktobar da se stvari okonačaju i da napokon usele u svoje stanove, a ukoliko se to ne dogodi najavili su sve učestalije proteste. S obzirom na desetogodišnju problematiku SPO 15 maj i agoniju kupaca, Udruženje najavljuje učestalije proteste te stoga u utorak 02.10.2018.god. organizuje ponovne proteste.

Okupljanje počinje od 14:00-14:30h ispred SPO 15 maj (Brčanska Malta) a potom se kružna protestna šetnja nastavlja na raskrsnici B. Malta od 14:30-16:00h. Razlog našeg ponovnog izlaska na ulicu su: Nesprovođenje odluke GV od 26.07.2018 o zamjeni nekretnina što automatski dovodi i do neispunjenja odluka GV iz novembra 2017 (priključci). Ovim se do unedogled prolongira, praktično onemogućava useljenje i uvođenje u posjed svih kupaca u SPO 15 maj. Naši zahtjevi: Zahtjevamo od Gradske uprave i GV HITNO sporovođenje svih gore navedenih odluka, te njihovu realizaciju ODMAH i uvođenje u posjed stanova, pp i garaža svih kupaca u SPO 15 maj do početka grejne sezone 15.10.2018 god. Zahtjevamo od trenutne direktorice Direkcije za izgradnju Jasminke Šehić da odmah i bez odlaganja ispuni sve svoje obaveze prema kupcima u SPO 15 maj a čiji je glavni investitor upravo Direkcija za izgradnju.

Takođe zahtjevamo i od Giprom-a (Saliha i Burhana Šabovića) da se konačno počnu odgovorno odnositi prema kupcima i u gore navedenom roku završe sve unutarnje radove u objektu (liftovi, stolarija, struja…) kao i vanjsko uređenje objekta. Od Tužilaštva TK takođe zahtjevamo da konačno nakon 11 godina o poznatom predmetu SPO 15 maj donese rješenje po našoj krivičnoj prijavi iz oktobra 2016 te da postupajućeg tužioca Serhatlića kazne za držanje predmeta u ladici i neodgovorno postupanje u dosadašnjem radu a ne da ga nagrade postavljanjem za Glavnog tužioca. Takođe zahtjevamo da Enver Bijedić konačno sam prizna svoju odgovornost a naročito moralnu u predmetu SPO 15 maj, na način da se povuče sa trenutne funkcije koju obnaša. Smatramo da takav čovjek sa upitnom moralnom prošlošću ne može obnašati bilo kakvu funkciju u službi građana niti sada niti u buduće. Mi nećemo odustati od svojih zahtjeva sve do ispunjenja istih. Do tada, nažalost, svoje pravo smo primorani i dalje tražiti na ulici.

 


Poziv posjetiocima: Poštovani posjetioci, pozivamo vas da diskutujete i komentarišete sadržaje naše Web stranice. Da bi ste diskutovali uključite se u našu Facebook grupu (koja je ujedno i Forum za diskusiju o temama koje obrađuje Tuzlanska Republika), klikom na link: https://www.facebook.com/groups/tuzlanskarepublika. Hvala!