Pretresi SIPA-e i UIO BiH na području TK i SBK: Nedozvoljen promet akciznih proizvoda

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu u saradnji sa službenicima Uprave za indirektno oporezivanje BiH i policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog i Srednjobosanskog kantona, postupajući po naredbi Suda BiH započeli su danas vršenje pretresa na pet lokacija.

Kako je saopćeno iz SIPA-e, u toku pretresa pronađena je jedna mašina za razenje duvana, oko 70 kg rezanog duhana, oko 1.000 kg fabrički obrađenog duhana (stripsa), oko 2000 kutija cigareta bez akciznih markica, veća suma novca za koju postoje osnovi sumnje da je pribavljena izvršenjem krivičnog djela, kao i dokumentacija koja može poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku.

”Također, u četri pravna lica na području Orašja, Obudovca, Bijeljine i Gradačca, po naredbi Tužilaštva BiH u toku je privremeno oduzimanje dokumentacije koja može poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku. Naredbama suda obuhvaćena su četri lica sa područja Tuzle, Lukavca i Viteza, i bit će lišena slobode. Akcija se provodi u cilju dokazivanja postojanja elemenata krivičnog djela „Organizovani kriminal“, iz člana 250. u vezi sa krivičnim djelom „Nedozvoljen promet akciznih proizvoda“, iz člana 210a. Krivičnog zakona BiH”, saopćeno je iz SIPA-e.


Poziv posjetiocima: Poštovani posjetioci, pozivamo vas da diskutujete i komentarišete sadržaje naše Web stranice. Da bi ste diskutovali uključite se u našu Facebook grupu (koja je ujedno i Forum za diskusiju o temama koje obrađuje Tuzlanska Republika), klikom na link: https://www.facebook.com/groups/tuzlanskarepublika. Hvala!