Tuzlu ‘čuva’ 20 kamera, snimke koristi i policija

Već osam godina područje grada Tuzla, tačnije uže gradsko jezgro, parkovi, trgovi, kompleks Panonskih jezera, šetalište Slana Banja, kulturno-historijski objekti, veći dio pješačke zone, raskrsnica i ostalih saobraćajnica pokriven je sistemom videonadzora.

Održavanje i upravljanje

Za održavanje i upravljanje sistemom nadležno je Javno preduzeće „Saobraćaj i komunikacije“, koje trenutno ima instalirano 20 kamera, što je, smatraju iz ovog preduzeća, za sada zadovoljavajuće. Oni i grad Tuzla u sistem videonadzora uložili su oko 150.000 maraka.

– Lokacije koje su u sistemu videonadzora jasno su obilježene tablama, tako da je građanima, vozačima i turistima stavljeno do znanja da su ta područja pod nadzorom kamera. Samo prisustvo kamera uveliko je povećalo sigurnost naših građana i saobraćaja, zaštitu njihove imovine te kulturno-historijskih vrijednosti grada – smatraju u preduzeću „Saobraćaj i komunikacije“.

 Izuzimanje snimaka

Preduzeće s Ministarstvom unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona ima potpisan sporazum, pri čemu se u slučajevima potrebe snimci s nadzornih kamera izuzimaju i koriste kako bi se, eventualno, otkrio počinilac nekog kaznenog djela, riješila neka tuča, krađa, provala ili saobraćajna nesreća.

 Pohrana u arhiv

U prostorijama preduzeća „Saobraj i komunikacije“ nalazi se i petnaestak monitora na kojima se svakodnevno prate dešavanja. Sve se pohranjuje u arhivi, gdje ostaje od sedam do deset dana, a ukoliko je potrebno i duže.

U sistem uloženo 150.000 maraka

 


Poziv posjetiocima: Poštovani posjetioci, pozivamo vas da diskutujete i komentarišete sadržaje naše Web stranice. Da bi ste diskutovali uključite se u našu Facebook grupu (koja je ujedno i Forum za diskusiju o temama koje obrađuje Tuzlanska Republika), klikom na link: https://www.facebook.com/groups/tuzlanskarepublika. Hvala!