Washington Post o Dodiku i Izetbegoviću: “Vraća li se Bosna u tamne dane devedesetih”

The Washington Post, najpoznatiji, najčitaniji i najutjecajniji dnevni list u gradu u kojem se nalazi sjedište američke vlade, u tekstu naslovljenom “Vraća li se Bosna u tamne dane devedesetih godina” posebno se osvrnuo na politiku dva bosanskohercegovačka političara i to predsjednika SNSD-a Milorada Dodika i predsjednika SDA Bakira Izetbegovića.

Ovaj medij navodi da u BiH rastu etničke strasti usred širokog vala nacionalizma nad evropskim kontinentom i da se takva pojava dešava u trenutku dok Rusija pokušava potkopati zvanične vlade zapadnih država.

Washington Post ističe kako bi zapadne sile, odnosno Evropa i Sjedinjene Američke Države, a koje su fokusirane na druge probleme, u BiH morale djelovati brzo kako naša zemlja ne bi skrenula s puta.

Političar koji je naveden kao ključ političkih previranja u BiH je predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik. Američki medij podsjeća da se Dodik nalazi na čelu entiteta kojem je 1992. godine ime dao ratni zločinac Radovan Karadžić.

“Dodik je izjavio kako želi podijeliti BiH i RS možda priključiti Srbiji. On podržava Hrvate koji žele imati svoj entitet. Čelnik bosanskih muslimana Bakir Izetbegović odgovorio je da se treći entitet ne može stvoriti bez rata”, piše Washington Post.

U tekstu se navodi kako se Dodik protivi centralnoj vladi u Sarajevu i kako se se sve više približava predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu, a koji u konačnici želi iskoristiti srpsku stranu u regiji.

“Dodik je za sada odgodio referendum o nezavisnosti. No, održao je testni referendum o neustavnom prazniku koji se obilježava 9. januara, odnosno na dan kada je Karadžić proglasio nezavisnu državu bosanskih Srba”, navodi se u tekstu Washington Posta koji podsjeća da je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim obilježavanje 9. januara kao Dana RS-a.

Američki medij podsjeća i da su Sjedinjen Američke Države nametnule sankcije predsjedniku RS-a zbog odbijanja izvršenja sudske odluke, ali da ga to nije spriječilo da nastavi obilježavanje 9. januara. Navodi se i da je tog dana ulicama Banje Luke marširala entitetska policija s automatskim puškama, a da je obilježavanje završeno s Noćnim vukovima, tačnije ruskom motociklističkom bandom koju je Putin poslao na Krim zajedno s ruskim snagama.

“U povorci su bili i pripadnici paravojne grupe Srbska čast koju, prema riječima ministra sigurnosti BiH, treniraju Rusi”, piše Washington Post dodajući kako su na tribinama u tom trenutku bili ministar unutrašnjih poslova Srbije, isto kao i ministar odbrane Srbije.

U tekstu se podsjeća i da je Ministarstvo unutrašnjih poslova RS nabavilo 2.500 automatskih puški navodno za potrebe policijskih snaga, zatim da je Dodik čest gost u Moskvi te da su visoki ruski zvanični prošli mjesec posjetili Banju Luku (sjedište regije bosanskih Srba), koja je u tom trenutku bila ukrašena samo zastavama RS-a i Rusije.

“Rusija želi da bosanski Srbi spriječe svoju zemlju da uđe u NATO”, navodi američki medij.

Pored Dodika, Washington Post posebno se posvetio i članu Predsjedništva BiH i predsjedniku SDA Bakiru Izetbegoviću te odnosu Republike Turske prema našoj zemlji. Ovaj medij navodi da je prije nekoliko dana u glavnom gradu BiH turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan održao predizborni skup za turske iseljenike.

“Masa je uzvikivala ‘Allahu ekber’ i ‘Sultan Erdogan’ nakon što je turski predsjednik stigao zajedno s Izetbegovićem čija stranka (SDA) razvija veze s Erdoganovom AK partijom”, piše Washington Post.

Američki medij u završnom dijelu podsjeća da će u oktobru ove godine u BiH biti održani predsjednički i parlamentarni izbori te da je Dodik najavio kandidaturu za kolektivnog šefa države.

Washington Post navodi da bi Evropska unija, NATO i SAD trebali u BiH djelovati bez ikakve odgode, odnosno da bi trebali pojačati diplomatski angažman i oživjeti funkciju visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH (OHR) koji je zadužen za praćenje provedbe Dejtonskog mirovnog sporazuma.

tekstu se zaključuje kako BiH treba hitnu pažnju iz demokratskih zemalja.


Poziv posjetiocima: Poštovani posjetioci, pozivamo vas da diskutujete i komentarišete sadržaje naše Web stranice. Da bi ste diskutovali uključite se u našu Facebook grupu (koja je ujedno i Forum za diskusiju o temama koje obrađuje Tuzlanska Republika), klikom na link: https://www.facebook.com/groups/tuzlanskarepublika. Hvala!