Podignuta optužnica protiv bivšeg komandira Policijske stanice Kladanj – Odavao službene tajne

Optužnica je, kako je to saopćeno iz Kantonalnog tužilaštva TK, proslijeđena Općinskom sudu Živinice na potvrđivanje.

“Optužnicom se Avdibašić tereti da je u novembru 2016. godine, na zahtjev i traženje odgovornih osoba iz JP ‘Šume TK’ sa kojima je bio privatno vezan i poslovnom saradnjom, koristeći službeni položaj komandira PS Kladanj i svjestan da je upoznat sa propisima iz oblasti obrade tajnih podataka, naložio policijskom službeniku iz pomenute stanice da mu iz zaštićene baze podataka, kojoj pristup imaju policijski službenici, utvrdi informacije o vlasništvu jednog vozila koje se kretalo na području šumskog gazdinstva kojim upravljaju Šume TK. Kada mu je službenik dostavio informaciju da se radi o službenom vozilu MUP-a TK , svjestan da drugim licima otkriva podatke koji predstavljaju službenu tajnu, te informacije je neovlašteno saopćio odgovornim licima u ovom javnom preduzeću”, stoji u saopćenju.

Navode također da se tereti i da je u cilju prikrivanja krivičnog djela odavanje službene tajne sačinio službenu ispravu u koju je unio neistinite i sakrio važne podatke i takav dokument dostavio MUP-u TK.

“U optužnici je nadležnom sudu predloženo da se Avdibašiću izrekne sigurnosna mjera zabrane obavljanja poziva policijskog službenika u trajanju od tri godine”, stoji u saopćenj


Poziv posjetiocima: Poštovani posjetioci, pozivamo vas da diskutujete i komentarišete sadržaje naše Web stranice. Da bi ste diskutovali uključite se u našu Facebook grupu (koja je ujedno i Forum za diskusiju o temama koje obrađuje Tuzlanska Republika), klikom na link: https://www.facebook.com/groups/tuzlanskarepublika. Hvala!